Šport
48 ogledov

Vujović začel z zmago

Šoštarič Slovenija Makedonija rokomet prijateljska tekma dvorana Polaj Trbovlje Saša Despot
Slovenska moška rokometna reprezentanca je v peti tekmi kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu prihodnje leto na Poljskem danes v Prešovu premagala Slovaško s 26:20 (13:10).

Slovenija je dosegla tretjo zmago v kvalifikacijskem ciklusu in si na stežaj odprla vrata do svojega jubilejnega desetega nastopa na evropskem prvenstvu, ki bo med 17. in 31. januarjem prihodnje leto v Krakovu, Sopotu, Vroclavu, Katovicah in Lodžu. Po kasnejši zmagi Švedske nad Latvijo s 33:14 (16:8) ima Slovenija pred sobotno tekmo v Velenju nedosegljive tri točke prednosti pred tretjeuvrščeno Latvijo.

Novi selektor Veselin Vujović v svoji premierni tekmi na slovenski klopi ni mogel računati na Uroša Zormana, Dragana Gajića, Marka Bezjaka, Primoža Prošta, Gorazda Škofa, Jureta Dolenca in Klemena Cehteta, v odsotnosti sedmih nosilcev igre pa je na Slovaško pripeljal igralce, ki so telesno najbolje pripravljeni ob koncu naporne sezone.

Začetna obramba 6-0 je bila v uvodu prezahtevna ovira za Slovake, v prvih petnajstih minutah je prejela le tri gole, prav vse pa je prispeval domači orjak Oliver Rabek. Slovenija je v napadu prikazala preudarno igro, nevarna je bila iz vseh položajev, po pičlih enajstih minutah si je priigrala štiri gole prednosti (6:2). Hitro vodstvo jo je kar malce uspavalo, Slovaki so se - ob izključitvi Mihe Žvižeja - v 19. minuti tako približali na gol zaostanka (8:9). A Slovencev - v prvem polčasu sta na klopi obtičala le Aljoša Rezar in Miha Zarabec, v drugem sta oba dobila priložnost - ni zajela panika, navkljub številnim nihanjem v svoji igri so v 24. minuti znova povedli z 11:7, na odmor pa odšli s prednostjo treh golov (13:10).

Slovenija je imela v drugi polovici tekme vse niti igre v svojih rokah. Slovaška je v uvodu še nekako kljubovala Sloveniji in skušala tekmo narediti bolj negotovo, a bolj se je tekma bližala koncu, manj ji je bila konkurenčna. Vujović je dokaj enakovredno porazdelil minutažo med izbrance, ti pa so si v 44. minuti priigrali prednost petih golov (21:16). V zadnji četrtini tekme so jo postopoma plemenitili, največ pa so vodili za sedem golov.

Slovenija je tako v dosedanjih devetih medsebojnih dvobojih dosegla šesto zmago, v svoji statistiki pa ima še neodločen izid in dva poraza proti Slovaški.

"Moram reči, da sem bil malo napet, ko sem čakal na to priložnost. Če ne bi vstopil v igro, bi bil vseeno izredno zadovoljen, ker sem lahko zraven. Mislim, da se imam še veliko naučiti in reprezentanca je pravo okolje za kaj takega, saj se lahko tu veliko naučim. Nov sistem igre nam leži, igramo veliko lepše in hitreje, užitek nas je gledati. Čaka pa nas še veliko dela, moramo odpraviti še veliko stvari, tako v obrambi kot v napadu. Ko bomo to sestavili košček po košček, bo slika kar lepa in sam se že veselim prihodnjih tekem," je po tekmi dejal Zarabec.

"Imeli smo več ciljev to tekmo, mislim da smo večino izpolnili. Imeli smo nadzor nad igro, zmaga ni bila vprašljiva. Prikazali smo dobro igro v obrambi in dokaj v redu v napadu, najbolj pomembno je, da smo tekmo zanesljivo dobili, pokazali dobre stvari. Bilo je tudi nekaj tistih, ki jih moramo še popraviti, na kar smo bili opozorjeni. V celoti gledano se je treba čim prej spočiti, vrniti domov in se pripraviti za Latvijce, s to tekmo pa smo lahko zadovoljni," pa je povedal Luka Žvižej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.