Svet
9 ogledov

Vulkan Šindake bruha pepel v japonsko nebo

Vulkan Šindake EPA
Zaradi izbruha vulkana Šindake na jugozahodnem otoku Kučinoerabu so japonske oblasti razglasile najvišjo varnostno stopnjo in evakuirali vse prebivalce otoka.

Vulkan Šindake na japonskem otoku Kučinoerabu je nazadnje izbruhnil avgusta lani, sedaj pa spet bruha oblake prahu in pepela. Vseh 140 prebivalcev otoka so oblasti že evakuirale, ob tem pa sklicale krizni štab.

Zaenkrat naj ne bi bilo poškodovanih, a v evakuacijskem centru še pogrešajo nekaj oseb. „Najprej smo slišali glasen pok, kot pri eksploziji, nato se je pa začel dvigovati črn dim, nebo se je povsem zatemnilo,“ je za tuje medije povedal prebivalec otoka Nobuaki Hajaši.

Zadnji vulkanski izbruh na Japonskem terjal 57 življenj

Septembra lani je na Japonskem izbruhnil vulkan Ontake, ki je miroval vrsto let. Ontake je začel bruhati pepel in lavo brez opozorilnih znakov in za posledicami je umrlo 57 ljudi, ki se niso dovolj hitro umaknili na varno. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.