Svet
190 ogledov

Vulkan v Nemčiji vznemirja rumeni tisk

Izbruh na Etni leta 1998. Reuters
Več spletnih medijev je poročalo o možnosti izbruha vulkana pod jezerom Laacher See blizu Bonna. Po poročanju Daily Maila naj bi se prebudil vsakih 10 do 12 tisoč let, nazadnje naj bi bruhal pred 12.900 leti. Pa je v tem kaj resnice?

Da pisanje o možnosti izbruha vulkana na zahodu Nemčije ne more imeti znanstvene osnove, nam je na podlagi poznavanja geologije tega območja potrdil Andrej Gosar z urada za seizmologijo in geologijo na Agenciji RS za okolje.

Potresna aktivnost, ki naj bi jo zaznali v zadnjem času blizu francosko-nemške meje, ni nič neobičajnega. Šibki potresi so tam povsem normalni, saj gre za območje renskega tektonskega jarka, nam je pojasnil Gosar.

V Evropi so edini aktivni vulkani prisotni na območju južne Italije in na Islandiji. Eventualno bi lahko nekoč v prihodnosti znova oživel kakšen grški vulkan – najbolj znan je Santorini.

Tudi v Sloveniji se nam ni treba bati, da bi se nekega dne odprla zemlja ali da bi odneslo vrh katerega hriba in bi iz njega začela bruhati lava. Najbolj znan vulkan, ki je obstajal na območju Slovenije, je Smrekovec, a je bil aktiven pred dolgimi, dolgimi milijoni let in se ne more več prebuditi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.