Avto
226 ogledov

Nove težave lastnikov volkswagnov

Volkswagen ključ Volkswagen
Skupina strokovnjakov z Univerze v Birminghamu trdi, da so našli napako pri ključih za daljinsko odklepanje vozil na VW modelih proizvedenih od leta 1995 pa do danes. Pri VW so se že odzvali. V Wolfsburgu pravijo, da so "seznanjeni s težavo", a, da so njihovi avtomobili dobro zaščiteni in da izpolnjujejo vse varnostne zahteve.

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z varnostjo, so napako našli na ključih za daljinsko zaklepanje in odklepanje vozil pri 15 različnih modelih avtomobilov. Večina vozil je znamke Volkswagen, poroča nemška regionalna televizija NDR.

"Varnostna napaka omogoča kopiranje šifrirane kode, ki jo ključ pošilja avtomobilu med odklepanjem na daljavo," piše v poročilu skupine strokovnjakov z Univerze v Birminghamu in Bochumu. Rezultate preiskave naj bi ta konec tedna v ZDA predstavili na sejmu o varnosti v cestnem prometu.

Ogroženih kar 100 milijonov vozil

Ocenjuje se, da je bilo z omenjeno varnostno napako do zdaj prodanih okoli 100 milijonov vozil, od tega je večina modelov koncerna Volkswagen, torej znamk Volkswagen, Škoda, Seat in Audi. "Težava je, ker Volkswagen od leta 1995 v svoje ključe vgrajuje vsega štiri različne sisteme za šifriranje," pravi Tim Kasper, eden od znanstvenikov, ki so odkrili varnostno pomanjkljivost.

Daljinsko centralno zaklepanje | Avtor: Profimedias Profimedias
Iz Volkswagna so sporočili, da so v stiku s strokovnjaki in si prizadevajo odpraviti napako. Strokovnjak za avtomobilsko industrijo Ferdinand Dudenhoefer z Univerze Essen/Dusiburg je kritiziral avtomobilsko industrijo zaradi sedanjega "naivnega“ odnosa do problematike hekiranja varnostnih sistemov. Trdi, da Volkswagen skupaj z drugimi proizvajalci, ni vzel dovolj resno razvoj tehnologije, ki tatovom omogoča, da izvijače zamenjajo s prenosnimi računalniki.

 Med "ogroženimi" modeli navajajo celo audija Q3 z letnico 2016. Zato pa niso ogroženi modeli koncerna VW, ki so izdelani na novi, MQB, platformi. To pomeni najnovejše generacije modelov golf, passat, tiguan, audi Q2, audi TT, audi A3, seat ateca, škoda octavia in škoda superb. Poleg skupine Volkswagen so težave povezane še z znamkami Nissan, Mitsubishi, Chevrolet, FCA Fiat Chrysler in Ford.

Komentarjev 3
  • zdrej 01:06 13.avgust 2016.

    Avtomobilska industrija je pač avtomobilska industrija. Oni znajo narediti avto. Kar se pa tiče elektronike kamoli, da se dotaknemo informatike, pa so poden od podna. Najslabše zaščite in kar nekaj vdorov omenjenih v medijih. Že v preteklosti niso ...prikaži večso dali na to veliko, saj si določene znamke lahko odklenil s ključem drugega avta iste znamke. Videl v živo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:01 12.avgust 2016.

    Je pa res da boljšega sistema kot je kapitalizem žal nimamo; sam potrebno pa je da država kdaj pritisne nanj da se zmiga.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:00 12.avgust 2016.

    Pa pravijo kako trg vse dobronamerno zaradi konkurence nenehno skrbi za vse boljše izdelke. Ne v resnici izboljšuje sam en majhen nabor stvari da se številka spet mal poprav na boljš da to lahk tržniki oglašujejo vsi veseli; ostalo se ...prikaži več pa pusti pr mir in jih boli k.... za potrošnika.