Avto
56 ogledov

VW razvoju dizlov povzročil medvedjo uslugo

Dizel TDI Profimedias
Volkswagen je v nedeljo odkrito priznal, da je goljufal in prirejal emisije pri svojih dizelskih motorjih za ZDA, danes pa je tudi povsem ustavil njihovo prodajo. V Evropi vse več pozivov, naj koncern pojasni, ali slepari tudi evropske kupce.

Afera s prirejanjem emisij, ki je prek vikenda na vso moč izbruhnila na plano, je že močno načela ugled Volkswagna po svetu. Po petkovem razkritju ameriške agencije za okolje Epa, da so največjega evropskega in po zadnjih podatkih tudi svetovnega proizvajalca ujeli pri prirejanju emisij, je v nedeljo izjavo za javnost podal sam vrhovni šef VW Martin Winterkorn.

Priznal je, da je koncern v zadnjih letih zlorabljal zaupanje svojih strank in da je resnično v nekatere svoje modele vgrajeval posebno programsko opremo, zaradi katere je avto v primeru zaznave testnega cikla porabe prikazoval nižje vrednosti emisij od običajnih. Winterkorn je poleg obžalovanja napovedal še interno preiskavo, saj znamka po njegovih besedah ostaja zavezana k zakonitemu poslovanju.

Delnice VW-ja v prostem padu

Agencija Epa je dokazala tudi, da lahko isti avto v realnem prometu izpušča v zrak kar 40-krat več emisij. Volkswagen je danes povsem ustavil prodajo vseh dizelskih modelov v ZDA, kar je velik udarec, saj so ti okoli 40-odstotkov tamkajšnje prodaje njegovih znamk.

Volkswagen mora sedaj v ZDA vpoklicati skoraj pol milijona audijev A3, VW golfov, jett, hroščev in passatov z dizelskim 2.0 TDI motorjem, ter jim brezplačno zamenjati programsko opremo. Gre za avtomobile, izdelane med 2009 in 2015, le pri passatu (ameriška različica) gre za letnika 2014 in 2015.

Delnice Volkswagna danes strmoglavljajo, izgubile so skoraj 20 odstotkov vrednosti, navaja BBC. Volkswagnu grozi tudi velikanska kazen v višini prek 15 milijard evrov.

Afera je ugled koncerna močno zamajala tudi v Evropi, tako so v nemškem parlamentu poslanci stranke Zelenih že zahtevali pojasnila, ali je Volkswagen tehniko manipuliranja s programsko opremo uporabljal tudi pri vozilih, namenjenih evropskim kupcem. Nemška vlada je danes sporočila, da je glede afere v tesnih stikih z ameriškimi oblastmi.

Trpela bosta tudi BMW in Mercedes-Benz 

Po poročanju Motor Talk so tudi različne druge organizacije in strokovnjaki s področja emisij pričeli opozarjati, da bi morala Evropska komisija preiskati te sume. Profesor Stefan Bratzel iz tehnične šole v Bergisch Gladbachu je za nemško tiskovno agencijo dpa izrazil mnenje, da je VW celotni nemški industriji, ki je zadnja leta vlagala ogromno sredstev v razvoj čistih dizlov, storil medvedjo uslugo, saj bosta posredno z upadom prodaje dizlov v ZDA prizadeta tudi ostala dva velika koncerna Mercedes-Benz in BMW.

Šef Mercedes-Benza Dieter Zetsche je v nedeljo zvečer komentiral afero in dejal, da je z njo le okvirno seznanjen, da pa njegov koncern s takšnimi praksami nima nič. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.