Avto
264 ogledov

VW: Sum, da je sposoben goljufati tudi euro6 TDI

Volkswagen passat variant Saša Despot
Novi pretresi v koncernu Volkswagen. Tudi novi euro 6 motorji imajo sumljivo kodo, ki bi lahko pretentala laboratorijske teste. Koncern presenetljivo zapušča Winfried Vahland, guru uspeha znamke Škoda, ki so ga pred komaj tremi tedni zadolžili, da počisti nesnago pri ameriški veji koncerna.

Novic v povezavi z afero emisij dizelskih motorjev pri koncernu VW kar ne zmanjka. Tako je Volkswagen ameriškim oblastem sporočil, da imajo tudi avtomobili z dizelskim motorjem modelnega leta 2016 program, ki bi lahko v primeru uradnega testnega cikla sprožil poseben način delovanja motorja, s čimer bi avto proizvajal manj emisij kot med običajno vožnjo.

Doslej naj bi takšno kodo imel zgolj starejši tip dizelskega motorja EA 189, ki so ga vgrajevali v avtomobile letnikov med 2009 in 2015. 

Če se bo izkazalo, da je programska koda resnično prisotna tudi pri novem tipu euro 6 motorjev, bo to še en hud udarec za Volkswagen, poroča Auto Express. Gotovo bodo namreč sledili dodatni vpoklici tako v ZDA kot EU. Že sedaj se ve, da bo moralo na vpoklic več kot 11 milijonov avtov z motorjem tipa EA 189, od tega prek 34.000 v Sloveniji.

Pri VW so danes ob robu novice o vpoklicu v EU sicer zatrdili, da sedanja generacija dizelskega štirivaljnega motorja EA 288 ni prizadeta.

Winfried Vahland | Avtor: EPA EPA
Za še eno presenetljivo vest pa je poskrbel Winfried Vahland, dosedanji direktor znamke Škoda, ki je pod njegovim vodstvom v zadnjih letih naredila silovit prodajni in tehnološki preboj. Vahlanda so v vrhu VW po izbruhu afere Dieselgate pooblastili, da bo kot novi vodja povsem preoblikoval vse operacije koncerna na tleh Severne Amerike. A so včeraj pri Škodi potrdili pisanje nekaterih nemških medijev, da Vahland te funkcije ne bo prevzel, saj se s koncem oktobra po 25 letih poslavlja od koncerna Volkswagen. 

Poznavalci menijo, da je 58-letni Vahland razočaran, saj so ga mnogi videli kot naslednika Martina Winterkorna, potem ko je ta zaradi afere odstopil z vrhovne funkcije generalnega direkorja. Namesto Vahladna pa je nov generalni direktor postal dosedanji šef Porscheja Matthias Müller. Vahland naj bi se tako na lestvici menedžerjev nepričakovano znašel na zadnji stopnici, zato da je pripravljen naslednji izziv sprejeti drugje.

Nemške oblasti ostro nad VW: kakšen prostovoljni vpoklic neki

Nemški urad za motorna vozila (KBA) je odredil obvezen odpoklic vseh Volkswagnovih vozil, ki imajo nameščeno sporno programsko opremo. 2,4 milijona vozil v Nemčiji bo moralo tako obvezno v servisne delavnice, medtem ko je Volkswagen doslej predlagal, da bi se lastniki spornih vozil sami prostovoljno odločili za popravilo. Po Evropi je takšnih vozil nekaj prek osem milijonov, so danes potrdili pri VW.

A to za nemški urad očitno ni dovolj in zahteva obvezni odpoklic, poroča STA. Vpoklic se bo pričel januarja.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 11
  • h3o 19:31 15.oktober 2015.

    merkelwagen naj pride v slovenijo, tu jih bomo pravno očistili...

  • 4krogci 19:23 15.oktober 2015.

    pa kdo je tolk prsmojen da da tolk dnarja za dačo?? res ti more dnar ostajat da vrzes okol 10 000€ v njo!

  • 4krogci 18:54 15.oktober 2015.

    no smoke, no funnn!!!