Avto
45 ogledov

VW priznal, da njegovi avti lažejo o čistosti

Volkswagen EPA
Volkswagen je na pritisk ameriške okoljske agencije priznal, da je za potrebe tamkajšnjega trga manipuliral z izpuhi pri svojih vozilih tako, da se je v njihovih avtih v primeru testiranja sprožil poseben program, ki je avtomobile ustvaril čistejše, kot so v resnici.

Pri Ameriški agenciji za zaščito okolja (Epa) so pojasnili, da je podjetje priznalo obstoj prefinjenega dodatka v programski kodi v vozilih koncerna, ki za pogon uporabljajo dizelske motorje.

Ko avto dela v "testnem" režimu, tako ustreza okoljevarstvenim standardom, sicer pa lahko v zrak izpušča celo za 40-kratno količino dušikooksidov nad dovoljeno ravnjo, povzema STA.

Sam Volkswagen javno ne komentira razkritja, je pa že napovedal vpoklic kar 428.000 modelov volkswagen jetta, beetle in golf ter audi A3 letnikov med 2009 in 2015. Na predelavo programske opreme bodo morali tudi vsi v ZDA prodani dizelski passati najnovejšege generacije iz let 2014 in 2015. 

Močno bo udarilo po žepu

Kot opozarjajo pri Epi, je uporaba naprave za izogibanje standardom čistega zraka nezakonita in je grožnja javnemu zdravju. 

Volkswagen, sicer trenutno največjega proizvajalca na svetu, v nadaljevanju gotovo čaka še mučno obdobje tožb in odškodnin. Po poročanju Financial Timesa bi lahko dosegle kar 15 milijard evrov. Škandal je zelo velik in pomeni hud udarec za Volkswagen, ki mu gre skupaj s svojo luksuzno znamko Audi že tako na ameriškem trgu precej slabše kot rivalskima BMW in Mercedes-Benzu. Prav pri dizlih je iskal svoje priložnosti, saj jih je tržil kot izjemno učinkovite in naravi prijazne.

Ali plahtajo tudi Evropejce?

Organizacije za varstvo potrošnikov so že dlje časa sumile, da avtomobilski proizvajalci uporabljajo nekakšne goljufive programe za potrebe laboratorijskih meritev porabe, a jim jih doslej še ni uspelo dokazovati.

Pri Epi niso želeli natančneje pojasniti, kako so prišli na sled Volkswagnovi laži ter jo posledično dokazali. So pa namignili, da so postali pozorni na podlagi nekaterih meritev, opravljenih v Evropi. 

Za zdaj ni znano, ali ima afera povezavo tudi vozili Volkswagna, prodanih v Evropi. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • 4krogci 14:33 20.september 2015.

    no no no nemoremo krivit ljudi, da se to dogaja, saj poznamo zgodovino podnebja le za dobrih 100 let nazaj, zemlja je pa stara miljone let. Tko da po vsej verjetnosti je to povsem normalno dogajanje, na katerega nemoremo vplivat.

  • rororkoko 12:06 20.september 2015.

    Dokler se led na zemljinih polih ne stopi, bo temperatura ozračja planeta konstantna. Ko pa se bo stalil, se bo temperatura ozračja začela močno dvigovati! Vidite pa, da se led na antarktiki topi. To bo šele katastrofa,ki pa tega žal ne vidijo!

  • BojanBojan 08:59 20.september 2015.

    He he he he...Je pa tudi drugi vidik...nenehno "zaviranje" delovanja motorjev z novimi in novimi lobističnimi ekološkimi zahtevami...lopute, EGR ventili, DPF filtri in vsa ostala "BIO" in "EKO" navlaka...Nenehno višanje standardov ekologov in zelenih. In to ...prikaži več tistih, ki se na razne konvencije pripeljejo z Mercedezi z nekaj 1000 kubiki in porabo po 20 litrov...yeah...pravi zeleni...