Slovenija
959 ogledov

Vzajemna dviga premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje

vzajemna Boštjan Tacol
Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo avgusta povišala premijo zdravstvenega zavarovanja, ta bo brez popusta znašala 28,82 evra. Pred dvema letoma je Vzajemna premijo znižala, Triglav in AS sta ji sledili.

Premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri Vzajemni bo po novem znašala 28,82 evra oziroma z najvišjim zakonsko dovoljenim popustom 27,96, kar pomeni, da se bo podražila za evro in 20 centov.

Vzajemna premijo zvišuje prvič po letu 2012. Kot pojasnjujejo, je zavarovalnica zadnji dve leti vse višje odhodke za zdravstvene storitve uravnavala z doslej ustvarjenimi rezervami iz presežkov, vendar stroški za zdravstvo še vedno naraščajo, prav tako je napovedana rast v letošnjem letu.

"V zadnjih dveh letih se je znesek doplačil k zdravstvenim storitvam, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje, nenehno povečeval in glede na napovedi za letošnje leto je pričakovati, da se bo trend nadaljeval tudi v prihodnje," pojasnjujejo na Vzajemni.

Rast odhodkov za zdravstvene storitve je posledica povišanja cen zdravstvenih storitev zadnje dve leti kot tudi povečanega obsega koriščenja zdravstvenih storitev. V letošnjem letu pričakuejo tudi  višje odhodke tudi zaradi ukrepov za skrajševanje čakalnih dob, napovedano je ponovno povišanje cen zdravstvenih storitev, prav tako finančne posledice za zdravstvo prinaša sporazum med vlado in FIDES. Gre za ukrepe, na katere zavarovalnice nimajo vpliva, poudarjajo pri Vzajemni.

Pred dvema letoma znižanje in poračuni

Vzajemna je premijo zadnjič spremenila pred dvema letoma, ko jo je 1. marca 2014 znižala za evro z 28,62 na 27,62 evra. Dve leti zapored (v 2013 in 2014) je izvajala poračune premije – zavarovanci so obe leti decembra plačali 15 evrov nižjo premijo. Za Vzajemno v to predstavljalo 24 milijonov manj vplačil. "Zadnji dve leti je pri dopolnilnem zavarovanju beležila izgubo, ki jo je doslej uravnavala z rezervami iz preteklosti in prihodki iz naložb, v letošnjem letu pa bi brez povišanja zabeležila visoko izgubo, zagotoviti pa mora tekoče poravnavanje obveznosti, stabilnost ter kapitalsko ustreznost družbe," so še sporočili z Vzajemne.

Komentarjev 9