Slovenija
98 ogledov

Vzajemna: ministrica za zdravje laže

zdravje Saša Despot
Nadzorni svet Vzajemne je medijem poslal izjavo, v kateri trdi, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc laže.

"Ministrica za zdravje in nekdanja predsednica uprave Vzajemne Milojka Kolar Celarc je v včerajšnji Tarči na TV Slovenija izjavila, da je morala leta 2013 z Vzajemne oditi, ker naj bi 'predlagala znižanje premije'. V nadzornem svetu to izjavo najostreje zavračamo, saj ni resnična in ni prav, da nekdo na izvršilni funkciji in na tako občutljivem področju, kot je zdravstvo, tako manipulira z javnostjo. Nadzorni svet ni nikoli prejel njenega predloga za znižanje premije," so zapisali v izjavi nadzornega sveta, ki jo je podpisala Aleksandra Podgornik

Zgodba je ravno obratna, predlagala je podražitev

"Glede na to, da je ministrica omenjeno trditev ponovila že nekajkrat, moramo povedati, da je bila zgodba ravno obratna: gospa Kolar je bila tista, ki je predlagala višje zavarovalne premije. Nadzorni svet se s predlogom ni strinjal, kar je imelo za posledico nižje zvišanje, kot ga je v letu 2012 predlagala. Takrat smo tudi ocenili, da je treba razmisliti o drugačnem vodenju zavarovalnice, kar je posledično tudi pomenilo njeno razrešitev in imenovanje novega predsednika uprave. Nova uprava je potem, ko je nastopila svoje delo, takoj predlagala znižanje premije, kar je bilo tudi sprejeto in izvedeno," so še zapisali. 

Kolar Celar: Trditve Vzajemne me ne presenečajo

"Napačne in zavajajoče trditve Vzajemne sem že nekajkrat zanikala," pravi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je ne preseneča, da "se je uprava Vzajemne oglasila sedaj, ko je na mizi Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki vsebuje tudi predlog preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja"

Soglasje k zvišanju premije

"Na osnovi podatkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije z dne 23. 5. 2012 o finančnih posledicah sprejema Zujfa v delu, ki se nanaša na prenos dela obveznega zdravstvenega zavarovanja na dopolnilo zavarovanje so aktuarji Vzajemne, v skladu z aktuarskimi metodami, izračunali potreben dvig premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Uprava je na osnovi teh aktuarskih izračunov (aktuar odgovarja s svojo licenco za ustrezno višino premije, ki bo pokrivala škode oz. zdravstvene izdatke) predlagala nadzornemu svetu dvig premije," pojasnjuje ministrica, ki je bila na Vzajemni predsednica uprave. "Nadzorni svet se s prvim aktuarskim izračunom ni strinjal, zato so aktuarji naredili ponovne izračune. Na te je nadzorni svet Vzajemne podal soglasje "da se premija poviša za 4 evre na mesec". Je pa Nadzorni svet sprejel sklep, da bo ob ugotovljenem negativnem poslovnem izidu podprl spremembo premije za izravnano poslovanje."

Želela znižati premijo, vendra bila razrešena

Ministrica pravi, da ke z aktivnostmi za znižanje premije začela že novembra 2012, "ko sem ugotovila, da je varčevanje v zdravstvu prineslo Vzajemni dobičke. Z AZN sem iskala možnosti za vračilo preveč vplačanih premij (priznavanje bonusa, znižanje premije, enkratno vračilo, …), ker vzajemne družbe niso ustanovljene za ustvarjanje dobičkov. V zvezi s tem je bil na AZN poslan februarja 2013 tudi dopis s tehničnimi vprašanji za izvedbo vračila / znižanja premij," razlaga ministrica.

"Petra Juvančič je 16. aprila 2013 v dogovoru z mano pripravila sporočilo za javnost, da bo Vzajemna znižala premijo, ki bi ga javnosti posredovala po seji Nadzornega sveta 17. aprila 2013. Do tega ni prišlo, ker me je nadzorni svet 17. aprila razrešil. 

Vzajemna: Premija je bila znižana takoj po njenem odhodu

Na odgovor ministrice so se spet odzvali na Vzajemni: "V času, ko je bila predsednica uprave, ni nikoli predlagala znižanja premij. Na dnevnem redu seje NS 17. aprila 2013 prav tako ni bilo te točke. Nova uprava je potem, ko je v 2013 nastopila svoje delo, takoj predlagala znižanje premije, kar je bilo tudi sprejeto in izvedeno."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • smejka 17:31 28.januar 2017.

    Nisem nek privrženec zavarovalnic, saj nas vse po vrsti skubejo.Tokrat se pa strinjam...ministrica ali laže ali ne ve kaj govori(za oba simptoma je brezplačna rešitev razrešitev-takoj!)

  • Avatar čavez
    čavez 09:36 28.januar 2017.

    Ministrica za zdravje laže, ne samo ona vsi.

  • primoz.g 22:32 27.januar 2017.

    ankat je en moj znanec STAR komunajzar, reku, ejga prjatu, MERKI SE BAB ki majo DVA PRIIMKA, tko da njegov REK ŠE VELJA.