Slovenija
19 ogledov

Zdržite, saj bo hladneje!

Lepo dekle na portoroškem pomolu Barbara Milavec/Arhiv Žurnala24
Tudi danes je Slovenija pod udarom hude vročine blizu rekordnim vrednostim. V prihodnjih dneh nadaljevanje poletnega vremena, a pozor - prihajajo nevihte z možnostjo toče!

Predvidoma do torka vremenoslovci napovedujejo nadaljevanje hude vročine. Po nižinah bodo termometri v senci danes in jutri pokazali kar 37 stopinj Celzija.

Benedikt Strajnar iz ARSO je povedal, da se bodo danes najbolj "kuhali" na severo- in jugovzhodu države, jutri pa bodo te temperature dosegli tudi na Obali. Popoldan bo zelo visoka topolotna obremenitev, zato če je le mogoče, vsaj do 16. ure ostanitev v varnem zavetju sence in pijte veliko tekočine, najbolje vodo. Na ohladitev v morju ne računajte - temperatura vode je že 27 stopinj Celzija. Precej prijetneje je v Bohinju, tam je temperatura jezera 22 stopinj. Bled jih ima 23. A pozor, v vodo nikar ne hodite pregreti!

Še posebej v mestih je vpliv vročine zaradi razgretega asfalta in betona toliko večji, saj so jutra zelo topla. Danes so tako že zjutraj v Ljubljani namerili čez 20 stopinj.

Dodatno je zaradi visokih temperatur velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona na obali, Primorskem in v višjih legah presegle opozorilne vrednosti.

Znosnejše bo, a soparno

Za prihodnje dni Strajnar napoveduje bolj soparno vreme, kar poleg dodatne obremenitve za telo pomeni tudi možnost nastanka neviht. Te bodo sicer lokalno ohladile ozračje, a obstaja tudi nevarnost pojava toče. Kakšne večje ohladitve ni na vidiku, bodo pa temperature v drugi polovici tedna znosnejše, zaključuje Strajnar.

Junij je bil nadpovprečen

Kot so zapisali na spletnih straneh Arsa, je bilo v Sloveniji v prvih dvajsetih dneh junija občutno topleje kot običajno. Največji odklon so zabeležili na območju Julijskih Alp, Koroške in Pohorja, Bele krajine, Kočevja, Gorjancev, in Novega mesta ter v večjem delu Pomurja, tam so bile temperature celo 3 stopinje nad dolgoletnim povprečjem, drugod pa med 2 in 3.

Tudi sonce je Slovenijo obsevalo več kot običajno. Vzhodni del Slovenije je imel tako celo do tretjine več sončnih dni, v večjem delu Slovenije pa med 10 in 20 odstotki. Najmanjši odklon so zabeležili v Ratečah, Julijskih Alpah, Posočju in na Krasu, kjer je bil manjši od 10 odstokov.

Kako se hladite? Pošljite nam fotografije, povezane z vročino!

Komentarjev 2