Šport > Nogomet
668 ogledov

Vzel si je čas za hudo bolnega nogometaša

Fernando Ricksen Reševalni pas/Twitter
Ne glede na to, kaj si mislite o Cristianu Ronaldu, se je ta že večkrat izkazal s človeškimi dejanji.

Amiotrofična lateralna skleroza ali Lou Gehrigova bolezen je bolezen zgornjega in spodnjega motoričnega nevrona, ki se kaže z atrofijo mišic in spastičnimi znaki, pogosto tudi z znaki odpovedi spodnjih možganskih živcev. Gre za napredujočo bolezen, ki se začenja s trzaji mišic, kasneje pa onesposobi hojo, govor, požiranje in na koncu dihanje. Večina oboleli umre v treh do štirih letih.

Za njo je zbolel tudi nekdanji nizozemski reprezentant Fernando Ricksen, ki je za tulipane zbral 12 nastopov, najbolj znan pa je po šestih letih igranja za škotskega velikana Rangers, bil je tudi kapetan ekipe iz Glasgowa.  Štiridesetletni Ricksen se je odzval na povabilo Ronalda in si z ženo ter hčerko ogledal torkovo tekmo lige prvakov med Real Madridom in Legio. "Isabelli so se uresničile sanje," je po skupnem fotografiranju zapisala Ricksenova žena.

Ricksen je v preteklosti sicer izjavil, da bo svojo borrbenost pokazal tudi s soočanjem z boleznijo: "Tudi dejstvo, da bolniki nimajo na voljo več kot tri leta, me ne potre. Če me je strah? Ne, ker je to, kar se bo zgodilo, neizbežno. Raje bi le videl, da bi živel dlje. Želim si gledati, kako odrašča moja hči. Zaradi tega se bom boril."

"Nekdo mora biti prvi, ki bo premagal to grozno bolezen. Naj bom to jaz! Pokazal bom svetu, kaj pomeni borbeni duh. Če pa bom umrl, pač bom. Ničesar ni mogoče storiti. Vedno sem bil takšen. Nikoli se nisem bal niti letenja, za razliko od mojih ruskih soigralcev (ko je branil barve Zenita; op. p.). Vedno sem jim govoril 'če bomo padli dol, bomo pač padli'. To je bilo mimogrede pri tistih ruskih letalih kar verjetno," je še dejal Ricksen.

"Ne želim preveč sočutja. Nisem vreden pomilovanja. Ne ravnajte tako z mano. Bo težko, a držim glavo pokonci. Vse skupaj je bil šok ob diagnozi. Še posebej, ko sem pogooglal, kaj bolezen prinaša. Kar naenkrat izveš, da si lahko v letu dni že mrtev."

"Še vedno upam, da so se zdravniki zmotili pri diagnozi. Da bodo nekega dne dejali, da ne gre za to bolezen. Dokler nimam izrazitih simptomov, je to slamica za katero se držim. Izogibamo se pesimizma in depresije in o bolezni ne govorimo veliko. To bi drugače lahko v veliki meri vplivalo na mojo hčerko," se ne predaja Nizozemec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.