Slovenija
18 ogledov

Vzeli so jim vse razen stavke

Slovenija 18.04.12, stavka, ljubljana, protest, stavka javnega sektorja,  foto: Žurnal24 main
Vlada. Plače bodo januarja zamujale. Sindikati menijo, da zato, da očrnijo njih. Borba. Sindikat: Po zavrnitvi referendumov nam ostane samo še stavka.

"Izid je precej predvidljiv; zelo nepričakovano bi bilo, da bi bil sklep ustavnega sodišča (US) drugačen kot zavrnitev," ocenjuje Bernard Brščič, ekonomist in državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, kakšen bo sklep US pri odločanju o ustavnosti referenduma o proračunih za prihodnji dve leti.

Prepričan je, da se bo sodišče odločilo enako, kot se je pri zakonih o Slovenskem državnem holdingu in slabi banki, ter referendum zavrnilo. "Težko si je predstavljati, da bi bila ravno Slovenija prva država, kjer bi bil proračun na referendumu. Pričakovati je absolutno zavrnitev," predvideva Brščič in s tem napoveduje konec "referendumomaniji". Zato sindikate poziva k razumnosti in dodaja, da bi bil "najbolj državotvoren umik referendumske pobude".

Že danes bo v državnem zboru (DZ) izredna seja, na kateri bodo poslanci odločali, ali bodo US poslali v presojo ustavnost referenduma o zakonu o izvrševanju proračunov za leti 2013 in 2014, ki ga je zahtevala Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Ekonomija pred človekom

Predsednik konfederacije Branimir Štrukelj je na prepričanost vladne strani odgovoril, da bodo na sestanku res razmislili o umiku "glede na to, da je minister za finance že napovedal, da bo pritožba države na US uspešna". "Minister za finance že ve, kaj govori, zato je verjetno tudi rezultat predvidljiv. Očitno so stvari vnaprej znane in je US na neki način že presodilo," pravi Štrukelj in dodaja, da se zakoni po novem očitno ne presojajo več glede na ustavo, ampak glede na to, "kaj napiše vlada o bonitetnih ocenah".

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so po nedavni odločitvi US ocenili, da je sodišče dalo prednost ekonomskim pravicam pred temeljnimi človekovimi pravicami, zato razočarani dvomijo, da bi se US v primeru proračuna odločilo drugače. "Če US veže presojo zakonov na triodstotni primanjkljaj BDP in imamo v Sloveniji več kot 90 odstotkov zakonov vezanih na proračun, je takšna odločitev precedens, ki je nevaren za demokracijo, saj lahko to nekdo razume tudi tako, da je referendum dovoljen samo takrat, ko je javnofinančni primanjkljaj manjši od treh odstotkov," je ocenil Andrej Zorko iz ZZZS.

Plače bodo zamujale

Ker je jasno, da v vsakem primeru proračun s prvim januarjem še ne bo veljaven, je vlada včeraj pripravila začasen načrt financiranja. Po napovedih ministra za finance Janeza Šušteršiča bodo decembrske plače javnih uslužbencev namesto 4. izplačane 10. januarja, predvidenih javnih naročil ne bo, pogodbe o zaposlitvi pa se ne bodo smele sklepati ali podaljševati. Financiranje preostalih projektov proračunskih porabnikov – investicij in podobnega – pa bo moralo biti prilagojeno, saj zakonske podlage ne bo. Brščič pojasnjuje, da bodo plače zamujale, socialni transferji pa ne, saj imajo prednost. Meni, da bo rok trajanja teh ukrepov kratek, in upa, da bo proračun stopil v veljavo že do konca januarja. Šušteršič pravi, da bi imeli ob referendumu vse leto začasno financiranje.

Štrukelj pa poudarja, da je zamujanje s plačami, s čimer "grozi minister", nezakonito: "Zakonite obveznosti se morajo izvrševati tudi pri dvanajstinah in plača je zakonska obveznost."

Komentarjev 9
  • Scott 19:15 24.december 2012.

    Javno upravo je nujno potrebno znižati za 80%,da Slovenija ne bo več na drugem mestu na svetu po številu zaposlenih v javni upravi in s tem tudi krize ne bo več!

  • Pepe007 08:45 21.december 2012.

    Bojim se, da bodo hude gužve predvsem pred trgovskimi centri...

  • Pepe007 08:44 21.december 2012.

    Tistega, ki je bil najdalj časa na oblasti v tem obdobju in nosi največ krivde, je s položajev odstavila smrt.