Slovenija
45 ogledov

Vzeli so si devet mesecev, vam so dali 13 dni

energetska izkaznica Anže Petkovšek
Danes so na ministrstvu predstavili pravilnik v zvezi z energetskimi izkaznicami, za katerega so porabili devet mesecev. Časa za prilagoditev je le 13 dni, potem začnejo pisati globe za oglaševanje nepremičnine brez energetskih kazalnikov.

Po devetih mesecih od sprejetja zakona, ki določa energetske izkaznice, je ministrstvu le uspelo spisati še pravilnik. Šele danes so ga objavili v uradnem listu, prej pa ga niso želeli pokazati javnosti.

Od inšpekcije je odvisno, ali bodo začeli že 1. januarja

Prve globe za oglaševanje nepremičnin brez izkaznice pa se bodo vseeno začele izdajati z novim letom. Za oglaševanje brez energetskih kazalcev pa je predvidena globa 250 evrov za lastnika stavbe ali pa posameznega dela stavbe. Minister Peter Gašperšič pa pravi, da je le od inšpekcijske službe odvisno, ali bodo globe začeli pisati že s 1. januarjem.

S pravilnikom pa določajo tudi, da bo možno izdelati energetske izkaznice za samostojne stanovanjske enote v blokih, ki imajo skupni ogrevalni sistem. Doslej to ni bilo možno. Pravilnik bo začel veljati jutri, tako da bodo posamezniki le dva tedna za pridobitev novih izkaznic po novem pravilniku, če jih bodo želeli oglaševati njihovo prodajo ali oddajo za več kot eno leto.

Izgovor, "je še v izdelavi", ne bo dovolj

Erik Potočar iz ministrstva za infrastrukturo pravi, da je velika večina imela možnost izdelave energetskih izkaznic že pred tem, saj je bil zakon sprejet že marca. Inšpektorji pri pregledih zato ne bodo dopuščali oglaševanja z navedbo, da je energetska izkaznica še v izdelavi.

Doslej je po podatkih ministrstva energetske izkaznice pridobilo 1.111 nepremičnin, Potočar pa ocenjuje, da bi energetske izkaznice lahko do zdaj imelo že okoli 22.000 nepremičnin.

Kdaj so energetske izkaznice potrebne si preberite tu.

Cene energetskih izkaznic so zaenkrat še omejene z uredbo vlade, predvidoma v začetku prihodnjega leta pa naj bi sprejeli novo uredbo, ki cen ne bo več omejevala, saj naj bi to storil trg. Minister svetuje, da posameznik pred naročilom izkaznice, o ceni povpraša več strokovnjakov.

Komentarjev 6
  • dezurni 15:38 19.december 2014.

    Pozdravljen, yogi! Če sem prav razumela, za vas velja 334. člen energetskega zakona ... Energetska izkaznica pa potemtakem ni potrebna. Če se stavba ali njen del prodaja ali oddaja v najem še pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja, mora ...prikaži več investitor kupcu oziroma najemniku predložiti izkaz o energijskih lastnostih stavbe, ki je izdelan v skladu s predpisom, ki ureja učinkovito rabo energije v stavbah in je sestavni del projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po pridobitvi uporabnega dovoljenja mora investitor kupcu oziroma najemniku predložiti energetsko izkaznico. Lp, Barbara Eržen

  • yogi 14:47 19.december 2014.

    prodajam hišo v 3 gradbeni fazi. ni izolacije , ni ogrevanja ( ni elektrike ) ni več kot pol oken, ni fasade . Ali potrebujem energetsko izkaznico ?

  • Avatar hal69
    hal69 13:00 19.december 2014.

    Aha, sem dojel. Oddajaš stanovanje za 364 dni, prekineš oddajanje in naslednji dan spet podpišeš pogodbo o oddaji. Se pravi, da ne rabiš te izkaznice. Zakon, mogoče sedaj oddajanje celo prijavim.