Zdravje > Aktualno
44 ogledov

Vzgojili umetno tkivo želodca

Matične zarodne celice se največkrat spremenijo v navadne krvne celice, ki hitro Žurnal24 main
Za poskus so uporabili pluripotentne matične celice, ki se lahko razvijejo v katerekoli celice človeškega telesa

“Ameriškim raziskovalcem iz države Ohio je kot prvim uspelo vzgojiti umetno tkivo želodca. Za poskus so uporabili človeške pluripotentne matične celice, ki se lahko razvijejo v katerekoli celice človeškega telesa,” so nam sporočili iz družbe Neocelica.

Pojasnjujejo, da so znanstveniki pod vodstvom Yane Zavros z Univerze v Cincinnatiju in Jamesa Wellsa iz Otroške bolnišnice v Cincinnatiju razvili postopek  diferenciacije matičnih celic za  pridobitev želodčnih celic. “Po 34-ih dneh so matične celice razvile v organoid, manjši košček želodčnega tkiva,” pravijo.

Tudi za bolezni želodca

“Odkritje bo v pomoč pri preučevanju bolezni želodca,  preučevanje okužbe s H. pylori bakterijo, ki je ena izmed glavnih vzrokov raka na želodcu, ter preučevanje nekaterih temeljev sladkorne bolezni povezanih z debelostjo,” je povedal Wells, ki po treh letih raziskovanja diferenciacije matičnih v želodčne celice, verjame, da so z ekipo odkrili postopek, ki bo v prihodnje široko uporabljen po celem svetu. 

V Neocelici opozarjajo, da je znanstvenikom uspelo iz matičnih celic vzgojiti miniaturne organe še pred tem odkritjem. “Španka Claudia Castillo je leta 2008 kot prvi človek dobila v laboratoriju vzgojeni organ,” pravijo. Dodajajo, da je skupina zdravnikov, ki jih je vodil Paolo Macchiarini, za mehanični okvir organa še uporabila darovalca. Njegov sapnik so s posebnim postopkom očistili vseh celic in vanj naselili celice Claudie. S tem so njeno telo toliko preslepili, da je darovani organ prepoznalo kot lastnega in ga ni zavrnilo.

Umetno narejeni sapnik

“Tri leta po operaciji Claudie, je Macchiarini 36-letnemu bolniku na švedski univerzitetni bolnišnici Karolinska v Stockholmu vsadil prvi povsem umetno narejeni sapnik,” pojasnjujejo v Neocelici. Material iz umetnih polimerov, ki imajo na milijone majhnih lukenj, so razvili britanski raziskovalci. Sintetični sapnik so nato prevlekli z matičnimi celicami, pridobljenimi iz bolnikovega kostnega mozga. Dodajajo, da so lani v Franciji s podobnim postopkom 78-letnemu bolniku vsadili še prvi umetni bronhij, lani pa so na Univerzi v Queenslandu vzgojili miniaturno ledvico in jo uspešno presadili v podgano. “Ekipi znanstvenikov z japonske univerze v Jokohami pa je istega leta z mešanjem treh vrst matičnih celic uspelo ustvariti jetra, ki so jih uspešno presadili v miš,” so sklenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.