Slovenija
28 ogledov

Vzpon slovenskih izumov na Kickstarterju

Kickstarter
1/4
Kickstarter
Domače inovacije. Jurij Lozić in Elvis Halilović sta mlada slovenska izumitelja, ki sta pritegnila pozornost vlagateljev na spletni strani Kickstarter.

“Zgodba o blatniku musguard je stara okoli pet let in je še iz časov, ko sem študiral v Milanu. Prišla je čisto iz praktične potrebe – imel sem kolo brez blatnika, kar je bilo zoprno, ko je deževalo. Iskal sem blatnik, ki bi ustrezal takemu tipu kolesa – tudi vizualno – in bi ga lahko po potrebi odstranil. Nisem ga našel, zato sem ga pač iznašel,” je povedal Jurij Lozić (29), ki je v četrtek svoj izum dal na spletno stran Kickstarter in je od zadanih deset tisoč ameriških dolarjev, ki jih želi zbrati do 22. junija, v nekaj dneh zbral že več kot 90 odstotkov denarja.

“Najprej sem menil, da blatnik nima tržnega potenciala, nato pa sem zadevo predstavil nekaterim svojim kolesarskim prijateljem iz tujine in odziv je bil pozitiven, zato sem iz tega napisal tudi diplomo,” je dejal. Lozić meni, da je danes zaradi spleta takšen projekt lažje izpeljati od začetka do konca, saj ne potrebuješ finančne podpore kakšnega večjega podjetja, kot je bilo to v navadi nekoč. Za musguard je tudi že našel podjetje v Sloveniji, ki bo blatnike rezalo in tiskalo. “Za uspešen projekt je pomembno, da imaš okoli sebe prave ljudi oziroma ekipo in da nisi za vse sam,” je dodal Lozić.

Presegli zastavljene cilje

Drugi slovenski izumitelj pa je Elvis Halilović, ki je ravno včeraj dopolnil 26 let. Idejo za fotoaparat ondu pinhole je dobil pri predmetu fotografija, saj je hotel raziskati alternativne fotografske tehnike. Gre za camero obscuro, fotoaparat brez leče, s katerim je bila posneta tudi prva fotografija na svetu: “Vsi fotoaparati so iz lesa in narejeni ročno – poudarek je na ročni izdelavi in dolgotrajnosti, nočemo pa nobenih zunanjih podizvajalcev. Denar, ki je že zdavnaj presegel zastavljeni cilj (ta je bil deset tisoč dolarjev, zdaj so zbrali že več kot 71 tisočakov; op. p.), bomo porabili za opremo delavnice, da bomo lahko dosegali norme naročnikov.” Obema je kot poslovni angel pomagal Niko Klanšek, ki ima ameriško državljanstvo, kar je obvezno za objavo na Kickstarterju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.