Magazin > Lepota & telo
100 ogledov

Zato so vaše alergije vedno hujše

alergija Profimedias
Alergije sčasoma lahko postanejo čedalje hujše. Razlogi za to tičijo v naslednjih dejstvih.

Klimatske spremembe

Na segrevanje ozračja se odzivajo tudi rastline. Sezone, ko največ težav povzroča cvetni prah, so čedalje daljše, težave pa čedalje večje. Rastline namreč zaradi višjih stopenj ogljikovega dioksida tvorijo skoraj super opraševalce, zaradi česar se sezona alergij začne prej in konča kasneje, kot se je včasih, pojasnjuje alergologinja Purvi Parikh. 

Težave z alergijami so lahko hujše tudi zaradi velikih temperaturnih nihanj. Temperaturni ekstremi imajo lahko za posledico vnetje nosne sluznice, dodaja Parikh. 

Onesnažen zrak

Več težav z alergijami je na območjih, kjer je kakovost zraka izrazito slaba. Onesnažen zrak in višje stopnje ozona lahko veliko slabše vplivajo na alergike kot alergeni rastlin. 

Stres

Zaradi kroničnega stresa je lahko telo veliko bolj dovzetno za alergene, pravi Parikh. Stres lahko povzroči podobne simptome kot alergije, na primer glavobole, hitrejše dihanje. 

Starost

Alergije se lahko s starostjo poslabšajo. "Zaradi ponavljajoče se izpostavljenosti alergenom se lahko razvijejo alergije. Imunski sistem lahko potrebuje kar nekaj časa, da se odzove na določen alergen," pojasnjuje Parikh. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.