Šport
15 ogledov

Nad grešnike z novim orožjem

Žurnal24 main
Svetovna protidopinška agencija (Wada) je razkrila ustanovitev novega neodvisnega telesa za testiranje, a priznala, da ne bo mogla prisiliti športnih zvez in organizacij k pridružitvi.

Predsednik Wade Craig Reedie je pojasnil, da bo novo telo delovalo po švicarski jurisdikciji. Mednarodni olimpijski komite (Mok) je podprl načrt za neodvisno organizacijo za testiranja, to bo tudi financiral, in pojasnil, da bo vse skupaj nared za zimske olimpijske igre 2018 v PyeongChangu.

Valerie Fourneyron, predsednica Wadine zdravniške komisije, je vodila delovno skupino, ki se je ukvarjala z ustanavljanjem neodvisnega telesa, in pravi, da bo ta nov korak v boju proti dopingu. A poudarja, da mednarodnih športnih organizacij ne bodo mogli prisiliti k "priznanju" tega novega telesa, "saj zakonsko to ni mogoče". To pomeni, da se močnejše športne organizacije, ki imajo svoje režime testiranj, ne bodo pridružile.

Vodstvo oziroma izvršni odbor tega novega telesa bodo sestavljali predsednik, predstavnik Moka, predstavnik mednarodne zveze, športnik in dopinški strokovnjak. Prav tako bo zraven tudi predstavnik Wade, a brez pravice glasovanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.