Šport
77 ogledov

Wada iz Rusije s 3.000 vzorci ruskih atletov

Marija Savinova, Ekaterina Poistogova EPA
Svetovna antidopinška agencija Wada je prevzela 3.000 vzorcev ruskih atletov, ki jih je nemški dokumentarec osumil sistematične uporabe dopinga.

Dokumentarec, predvajan na nacionalni nemški televizijski mreži ARD, je ruske športne oblasti obtožil sistematične zlorabe dopinga. Šlo naj bi za podoben sistem delovanja zlorab kot v nekdanji Vzhodni Nemčiji, skrivni program pa naj bi se izvajal zlasti v atletiki. 

"Začrtanih ciljev ni mogoče doseči brez dopinga. Prisiljen si se dopingirati, tako to gre v Rusiji. Če hočeš osvajati medalje, potrebuješ pomoč. Ta pomoč so doping, prepovedane snovi," je za ARD dejala Julija Stepanova, suspendirane tekačice na srednje proge.

Avtorji dokumentarca kot kronski dokaz navajajo olimpijsko prvakinjo na 800 metrov iz Londona 2012 Marijo Savinovo ter njeno domnevno izjavo, češ da je pač v Rusiji takšen sistem, po katerem se ničesar ne da doseči brez pomoči farmacije. Jevgenija Pečerina, nekdanja tekmovalka v metu diska, pa trdi, kako je bilo 99 odstotkov ruske olimpijske reprezentance dopingirane. 

"Pripravljeni smo pokazati prav vse"

Ruski športni minister Vitalij Mutko je zdaj potrdil, da so na njegovo povabilo predstavniki Wade obiskali državo. "Vzeli so okoli 3.000 vzorcev, ki jih bodo preverili v svojih laboratorijih. Na Wado sem poslal sporočilo, da smo odprti za prihod katerekoli komisije in da smo pripravljeni pokazati prav vse. Do zdaj nas je obiskala tričlanska komisija, ki jo je vodil njihov direktor znanosti. Še naprej bomo delovali v tej smeri, vseskozi bomo transparentni," je za športno agencijo R-Sport izjavil Mutko. 

V Rusiji so obtožbe  iz dokumentarca sicer ostro zanikali, sledila bo tožba proti avtorju dokumentarca. "Gre za spisek laži," je bil ogorčen predsednik ruske atletske zveze Valentin Balahničev, ki je prav tako osumljen za prikrivanje dopinga. 

V dokumentarcu so še zatrdili, da pri Mednarodni zvezi niso pravilno pregledali 150 sumljivih vzorcev, med njimi naj bi bila tudi dva vzorca, ki pripadata slovenskima atletoma.

Komentarjev 1
  • astibo8020 16:56 26.december 2014.

    Da to ni samo prozahodna propaganda, bo sedaj Wada prevzela tudi 3000 vzorcev ameriškim atletom.