Šport
28 ogledov

Wada ublažila sankcije za meldonij

doping igla injekcija EPA
Mednarodna dopinška agencija (Wada) je objavila, da bodo dopinški testi, ki so bili vzeti do 1. marca letos, v njih pa so našli manj kot mikrogram meldonija, razglasili za negativne, športniki pa ne bodo suspendirani.

Wada je meldonij na seznam prepovedanih snovi uvrstila 1. januarja letos, športniki pa so bili o tem obveščeni lani jeseni. Toda, ker se meldonij lahko v organizmu zadrži dlje časa, se je Wada odločila za ublažitev sankcij za prekrškarje.

Največ težav s prisotnostjo meldonija v organizmu so imeli ruski športniki. Ruski športni minister Vitalij Mutko je pred kratkim izjavil, da je bilo od 1. januarja pozitivnih na meldonij 40 ruskih športnikov.

"Rusko ministrstvo za šport pozdravlja odločitev Wade, ki je z njo pokazala, da razume trenutni položaj. Wada je pripravljena raziskati, kako dolgo se meldonij zadrži v organizmu. S tem je samo dokazala, kako objektivna je v boju proti dopingu," je odločitev Wade pozdravil Mutko.

Najbolj znani "žrtvi" uporabe meldonija sta nekdanja prva tenisačica sveta Marija Šarapova in plavalka Julija Jefimova, za katero je bil to drugi pozitivni test in ji grozi dosmrtna prepoved nastopanja.

Predsednik ruske drsalne zveze Aleksej Kravcov pa je izjavil, da bi po tej odločitvi Wade avtomatično lahko z nastopi začela petkratni svetovni prvak v hitrostnem drsanju Pavel Kuližnikov in olimpijski prvak v "short tracku" iz Sočija Semen Elistratov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.