Šport
72 ogledov

Wales hitro preko Rusije

Jamie Vardy EPA
V zadnjem kolu skupine B so se Angleži pomerili s Slovaki, Valižani pa z Rusi. Prvi dvoboj se je končal z remijem brez zadetkov, Wales pa si je s prepričljivo zmago priigral prvo mesto.

Pred zadnjim kolom skupine B so bili v najboljšem položaju angleški nogometaši, ko so na prejšnjih dveh tekmah zbrali štiri točke, s točko manj in enako gol razliko (3:3) sta bila na drugem mestu Wales in Slovaška. Možnosti za preboj na drugo mesto in s tem zanesljivo uvrstitev v osmino finala je imela tudi Rusija, ki je v tretje kolo krenila z eno točko, vendar bi jo zmaga proti Walesu in poraz Slovakov proti Angliji dvignila na na lestvici.

Na tekmi med Angleži in Slovaki so do prve priložnosti prišli prvi, v peti minuti je po podaji Nathaniela Clyna z desne strani žoga v koleno zadela Jamieja Vardyja in nato nevarno zavila proti golu, a šla nekoliko čez prečko. V deveti minuti so Slovaki blokirali strel Danielu Sturridgu, na drugi strani zelenice pa je pet minut kasneje Marek Hamšik v kazenski prostor poslal predložek, ki bi lahko tudi prevaral Joeja Harta.

V 17. minuti je imel izjemno priložnost Vardy, ki je presprintal Martina Škrtela, a je dvoboj iz oči v oči nato z njim dobil slovaški čuvaj mreže Matúš Kozáčik. Angleži so bili boljši tudi v nadaljevanju polčasa, Kozáčik pa se je izjemno izkazal pri strelu Adama Lallane z 12 metrov. Znova je podajal Clyne, ki je bil zelo aktiven na desnem angleškem boku.

Ob koncu prvega polčasa je na robu kazenskega prostora do nevarnega voleja prišel Jordan Henderson, a je žoga na poti zadela Jána Ďurico in se odbila nazaj v polje.

V 53. minuti bi lahko Slovaki povedli. Chris Smalling je s prsmi želel podati do Harta, vendar je to storil slabo, do žoge je prvi pritekel Róbert Mak, ki pa ni našel pravega stika z žogo in Hart jo je lahko pobral. Že v naslednjem napadu je Sturridge na desnem boku našel Clyna, ta je stekel pred gol in nato s strelom v ramo zadel Kozáčik. Le dve minuti kasneje je Vladimír Weiss streljal v bližnji kot, Hart pa je bil na pravem mestu.

V 61. minuti se je na drugi vratnici dobro odkri Dele Ali, Kozáčika pa je z dobrim posredovanjem na golovi črti rešil Škrtel. V nadaljevanju tekme se reči niso veliko spreminjale, Slovaki so blokirali kopico strelov, Angleži so si priigrali še nekaj kotov, mimo vrat pa so v zadnjih minutah merili rezervisti Wayne Rooney, Harry Kane in Alli.

Angleži so sprožili kar 30 strelov, a le pet jih je šlo v okvir gola.

Wales hitro povedel

Valižani so na drugi tekmi zelo hitro povedli, v 11. minuti je v polno zadel Aaron Ramsey. Ta je izkoristil dobro podajo Joeja Allena skozi sredino, se izognil prepovedanemu položaju in nato žogo poslal preko vratarja Igorja Akinfejeva, ki je stekel proti vezistu.

Aaron Ramsey | Avtor: EPA EPA

A to še ni bilo vse, še pred polovico prvega polčasa so Otočani povedli z 2:0, svoj prvi reprezentančni zadetek je dosegel Neil Taylor. Ta je tokrat izkoristil asistenco Garetha Bala. Levega bočnega branilca je Akinfejev v prvo še uspel zaustaviti, a je Valižan nato zadel iz drugega poizkusa. To je bil 50. zadetek na tem evropskem prvenstvu, 12., ki je bil dosežen z levo nogo; 25 jih je bilo doseženih z desnico, 13 pa z glavo. Triinštirideset zadetkov je padlo iz igre, trije iz prostih strelov, štirje pa iz enajstmetrovk.

Zmaji iz Walesa pa se tu niso zaustavili, sredi drugega polčasa se je na semaforju izpisal rezultat 3:0. Tokrat je žogo skozi obrambo poslal Ramsey, Bale pa je s tretjim zadetkom na prvenstvu postal prvi strelec tekmovanja. Valižani so postali četrti debitantje na evropskih prvenstvih, ki jim je uspelo osvojiti prvo mesto v predtekmovalni skupini.

Poleg Walesa si je napredovanje zagotovila tudi Anglija z drugim mestom, najverjetneje pa tudi Slovaška, ki računa na uvrstitev med četverico najboljših tretjeuvrščenih. Slovaki so na tretjem mestu že osvojili več točk kot Albanci v skupini A.

Euro 2016, skupina B, 3. kolo:

Anglija : Slovaška  0:0

Rusija : Wales  0:3 (0:2)
Ramsey 11.. Taylor 20., Bale 67.

Lestvica:

1. Wales            3 2 0 1 6:3 6
2. Anglija           3 1 2 0 3:2 5
3. Slovaška        3 1 1 1 3:3 4
4. Rusija            3 0 1 2 2:6 1
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.