Šport
56 ogledov

Črni niz Angležev se nadaljuje

wales slovaška gareth bale
1/21
EPA
Reprezentanca Walesa je na uvodni tekmi skupine B premagala Slovaško (2:1) in se veselila svoje prve zmage na prvenstvih stare celine. Rusija je v sodnikovem podaljšku iztržila točko proti Angliji (1:1).

Angleži so v predzadnji minuti tekme prvega kroga skupine B zapravili zmago proti Rusom, ki so tik pred poslednjim sodniškim piskom prišli do izenačenja in do prve točke na letošnjem prvenstvu.

Kazalo je, da bodo Angleži prekinili niz brez zmage na uvodnih tekmah evropskih prvenstev. Večino tekme so bili namreč boljši tekmec od Rusije, ob tem pa vodili skoraj vse do konca tekme. Toda v drugi minuti sodniškega dodatka je Vasilij Berezucki poskrbel, da Angleži nadaljujejo niz - zdaj so pri petih remijih in treh porazih.

Angleški navijači so bili po prvem polčasu po eni strani zadovoljni, po drugi zaskrbljeni. Postava Roya Hodgsona je imela v prvih 45 minutah praktično ves čas nadzor nad igro, prihajala do polpriložnosti, tudi priložnosti, toda ob skromni predstavi Rusov ji vseeno ni uspelo doseči vodilnega zadetka, še več, niti Igorju Akinfejevu niso povzročili posebej težkega dela.

Tottenhamov Dele Alli je prvi poskusil v tretji minuti, ko je sprožil nenatančno od daleč. Štiri minute zatem je Liverpoolov vezist Adam Lallana žogo poslal v roke Akinfejeva, vratar moskovskega CSKA pa je pet minut pozneje ustavil še poskus Chrisa Smallinga, branilca Manchester Uniteda.

Najlepšo priložnost v prvem delu je zapravil Lallana v 22. minuti, ko je prišel do strela v kazenskem prostoru, a neoviran zgrešil. Rusi so edini nevarnejši strel sprožili v 17. minuti, ko je branilec CSKA iz Moskve Sergej Ignaševič poskusil z glavo, a Joe Hart, čuvaj mreže Manchester Cityja, ni imel veliko dela.

V uvodu drugega polčasa so Rusi pokazali drugačen obraz, igra je bila precej bolj enakovredna, na obeh straneh je bilo nekaj sicer nenevarnih strelov, enega nevarnejših pa je v 63. minuti sprožil napadalec Krasnodarja Fjodor Smolov, toda žogo poslal malo mimo vrat.

Sedem minut pozneje pa so imeli Angleži dotlej najlepšo priložnost, ko je Wayne Rooney, zvezdnik Manchester Uniteda, sprožil s 14 metrov, Akinfejev pa je izvrstno posredoval in žogo odbil v prečko. Zatem je streljal še Lallana, zadel vratnico, a bil v prepovedanem položaju.

V 73. minuti pa je Eric Dier poskrbel za erupcijo navdušenja pri angleških navijačih. Vezist Tottenhama je zadel pod prečko s prostega strela z manj kot 20 metrov. To je bil prvi angleški zadetek s prostega strela na velikih tekmovanjih po desetih letih. Nazadnje je to na SP 2006 uspelo Davidu Beckhamu proti Ekvadorju. 

Ko je že kazalo, da bodo Angleži odnesli vse tri točke, pa je v drugi minuti sodniškega dodatka dotlej anemične Ruse razveselil Berezucki, branilec moskovskega CSKA je namreč najvišje skočil v kazenskem prostoru in ugnal Harta.

Wales na Euru debitiral z odliko

Valičani so se v kvalifikacijah za Euro 2016 dokopali do prvega nastopa na velikem tekmovanju po letu 1958 in veliku uspeh še nadgradili z zmago nad Slovaško (2:1). Za Wales je v prvem polčasu zadetek dosegel Gareth Bale, vendar so Slovaki, pravk tako debitanti na prvenstvu stare celine, prišli do izenačenja po strelu Ondreja Dude. Devet minut pred koncem je zgodovinsko zmago Walesu priigral Hal Robson-Kani, ki je postavil končnih 2:1 v korist varovancev Chrisa Colemana.

Vse zanimivo dogajanje v prvem polčasu so gledalci videli že v uvodnih desetih minutah. V ospredju pa sta bila prav zvezdnika obeh ekip. V tretji minuti je Hamšik, ki je tudi s svojo irokezo postal ljubljenec Napolijevih navijačev, vse naredil sam, prodrl v kazenski prostor, že premagal člana Liverpoola Dannyja Warda, ki je branil šele tretjič za Wales, a zadetek mu je malce pred golovo črto preprečil Tottenhamov Ben Davies z izvrstno obrambno akcijo.

Sedem minut pozneje pa je na sceno stopil še Bale. Patrik Hrošovsky, ki igra na Češkem za Viktorio iz Plzna, je napravil prekršek in zakrivil prosti strel. K žogi, ki je bila 25 metrov oddaljena od gola Slovakov, je stopil zvezdnik madridskega Reala in jo poslal čez živi v zid in v mrežo.

V drugem polčasu so Slovaki prevzeli pobudo, ki se jim je obrestovala v 61. minuti. Po 52 sekundah v igri je namreč izid izenačil Ondrej Duda. Nogometaš varšavske Legie je zadel s približno 12, 13 metrov, potem ko je pred tem večino dela in podajo opravil Paokov Robert Mak. V 65. minuti je Hamšik poskusil do daleč, a je bil Ward na mestu.

Po tem slovaškem pritisku pa so se znova odločneje v napadu podali tudi Valižani, tudi oni sprožili nekaj bolj ali manj nenevarnih strelov, v 81. minuti pa le povedli. Readingov napadalec Hal Robson-Kanu je v kazenskem prostoru po nekoliko srečni podaji Arsenalovega vezista Aarona Ramseyja prišel do strela, žogo slabo zadel, a dovolj dobro, da je pretentala slovaškega vratarja, ki je odletel v svojo desno smer, žoga pa je počasi prečkala črto levo od njega.

Slovaki so bili v 86. minuti blizu novega izenačenja, ko je Adam Nemec, ta si kruh služi na Nizozemskem pri ekipi Willem II, s strelom z glavo zatresel vratnico. To pa je bila tudi zadnja velika priložnost na dvoboju.

Euro 2016, skupinski del, 1. krog:

Skupina B

Wales - Slovaška 2:1 (1:0)
Bale 10., Robson-Kanu 81.; Duda 61.

Anglija - Rusija 1:1 (0:0)
Dier 73.; Berezucki 92.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.