Šport > Nogomet
24 ogledov

Warnerju doživljenjska prepoved

jack warner EPA
Etična komisija Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je Jacku Warnerju, nekdanjemu podpredsedniku krovne nogometne organizacije, dosmrtno prepovedala delovanje v nogometu.

Kot so pojasnili pri komisiji, je za dosmrtno prepoved Jacku Warnerju vzrok tudi to, da so se pri njem ponavljala dejanja neprimernega vedenja in delovanja.

"Na položajih, ki jih je zasedal, je bil ključni igralec pri spletkah, ki so vključevale ponujanje in sprejemanje nerazkritih in nelegalnih izplačil, prav tako pa pri drugih dobičkonosnih shemah," so pojasnili pri komisiji.

Dvainsedemdesetletnik se bori še zoper izročitev Združenim državam Amerike, kjer ga čaka 12 obtožb v povezavi s korupcijsko afero, ki je izbruhnila pred meseci in zamajala Fifo. Zaslišanje ga čaka decembra v domačem Trinidadu in Tobagu.

Ameriške oblasti, ki so obtožile 14 Fifinih uradnikov in vodij marketinških podjetij, da so s podkupninami in drugimi nelegalnimi načini prejeli 134 milijonov evrov, so julija zaprosile za Warnerjevo izročitev ZDA. Med drugim ga obtožujejo, da je od predsednika Fife Seppa Blatterja za svetovni prvenstvi 2010 in 2014 kupil televizijske pravice po močno znižani ceni.

Švica bo Lija izročila ZDA

Švicarsko pravosodno ministrstvo pa je že odobrilo izročitev Kostaričana Eduarda Lija, enega uradnikov Mednarodne nogometne zveze, osumljenih korupcije, Združenim državam Amerike. Kostaričan ima 30 dni, da se na odločitev švicarskega pravosodja pritoži.

Lija, nekdanjega predsednika kostariške nogometne zveze, so aretirali 27. maja v Zürichu, potem ko so ga ZDA obtožile jemanja podkupnin pri prodaji televizijskih pravic. Obtženih je sicer 14 Fifinih uradnikov in vodij marketinških podjetij, ki naj bi s podkupninami in drugimi nelegalnimi načini prejeli 134 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.