Šport
9 ogledov

Wawrinka do drugega grand slam naslova

Stan Wawrinka EPA
Stan Wawrinka je postal prvi igralec po Švedu Matsu Wilanderju, ki je v Roland Garrosu po mladinskem naslovu osvojil lovoriko še med člani.

Švicar Stan Wawrinka je zmagovalec odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. Na drugem letošnjem turnirju za grand slam je osmi nosilec tekmovanja v finalu s 4:6, 6:4, 6:3, 6:4 premagal prvega igralca sveta Srba Novaka Đokovića. Za Švicarja je to druga zmaga na največjih turnirjih po lanskem slavju v Avstraliji.

Sanje srbskega teniškega zvezdnika, da bi z zmago na zadnjem tekmovanju za veliki slam, ki je še nima v zbirki, naredil še korak naprej v karieri in dobil tudi karierni grand slam, so vsaj za eno leto postale zgodovina. Tja jih je poslal Wawrinka, ki je po slabšem začetku stopnjeval ritem in nazadnje dokaj zanesljivo dobil prestižni pariški obračun. Đoković je bil tretjič v finalu Roland Garrosa in še tretjič je osrednje igrišče zapuščal sklonjen glave.

Wawrinka je po izgubljenem prvem nizu, ko je bilo 6:4 za favoriziranega Đokovića, nato dobil naslednje tri. Izid 6:4, 6:3, 6:4 mu je po nekaj več kot treh urah prinesel zmago, veliko slavje v krogu navijačev in družne ter drugo zmago po lanskem Melbournu. Razočarani Srb je le obsedel na stolu ob robu igrišča.

A tudi solze razočaranja so se hitro posušile. Gledalci so ga kljub porazu nagradili z aplavzom, kljub razočaranju pa se je zahvalil za podporo v Parizu. "Čestitke Wawrinki za odlično predstavo. Pokazal je več poguma, že po prihodu na igrišče je pokazal veliko željo. Menjal je ritem, taktično je bil odličen. Zame je to še ena zamujena priložnost. Žal. Dal sem vse od sebe, potrudil sem se, a ni šlo," je dejal Đoković.

"Dvoboj mojega življenja"

Razumljivo precej bolj zadovoljen je bil Wawrinka. Pred finalom ni bil favorit, čeprav je letos v Parizu dokazal, da nanj tekmeci ne morejo gledati zviška. "To je bil dvoboj mojega življenja. Proti Novaku je vedno izredno težko igrati, saj je pravi šampion. Zame je to izjemen trenutek," je dejal Švicar, ki počasi stopa iz sence slavnejšega rojaka Rogerja Federerja. Poleg prestižne zmage se bo lahko razveselil še zajetnega deleža nagradnega sklada, dobil bo 1,8 milijona evrov.

Po 43 minutah in prvem nizu v korist Srba je kazalo, da se obeta še en kratek finale, toda Švicar je imel drugačne načrte. Vrnil se je, prisil tekmeca v napake in imel pobudo, ki pa jo je izkoristil šele pri izidu 5:4, ko je Đokoviću odvzel servis. Slednjega je to precej vrglo iz tira, v jezi je celo raztreščil svoj lopar, zaradi česar si je prislužil opozorilo sodnika.

Od takrat je bil Švicar tisti, ki je narekoval ritem. Pri 4:2 v tretjem nizu je spet odvzel servis in nato dobil tudi ta niz. A ko je bilo pozneje v četrtem nizu na semaforju že 3:0 za srbskega igralca, se je zdelo, da se razmerje moči spet obrača. Toda Đoković ni zdržal, mirni Wawrinka je najprej znižal na 2:3, kasneje izenačil, potem pa odločno napovedal zmago. Pri 5:4 je bilo jasno, da se bo Đoković težko rešil, eno zaključno žogo je še ubranil, druge pa ne več in Švicar se je razveselil drugega velikega uspeha v karieri.

Za Đokovića, ki je pred današnjim finalom dobil 17 od 20 medsebojnih dvobojev, je bil poraz trpek tudi zato, ker je klonil šele tretjič v 41 letošnjih nastopih. Zmagovalec pa v zahvali ni pozabil na svojega trenerja: "Zame je nekaj izjemnega, da sem drugič dobil turnir za grand slam. Moj trener Magnus Norman je tu leta 2000 izgubil finale, zato je tale pokal tudi zanj," je dejal Švicar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.