Šport
74 ogledov

Wawrinka ostaja trn v Đokovićevi peti

stan wawrinka
1/15
EPA
Švicar Stan Wawrinka je v finalu OP ZDA v štirih nizih premagal Novaka Đokovića in se po OP Avstralije (2014) in OP Francije (2015) veselil tretje zmage na turnirjih za grand slam.

Stan Wawrinka je veliki zmagovalec OP ZDA. Švicarski tenisač, ki je večji del kariere preživel v senci slavnejšega rojaka Rogerja Federerja, je v finalu v štirih nizih premagal Novaka Đokovića in mu prizadejal še drugi poraz v medsebojnih finalih na največjih turnirjih.

đoković | Avtor: EPA EPA
Wawrinka je Đokovića premagal na poti do vseh treh grand slamov. Pred dvema letoma sta se v Melbournu pomerila v četrtfinalu, lani v Parizu in letos v New Yorku pa v finalu.

Wawrinka je prvič v karieri osvojil OP ZDA, Đoković ostaja pri dveh zmagah iz sezon 2011 in 2015. Srb je sedemkratni finalist turnirja v Flushing Meadowsu, petkrat pa se je moral zadovoljiti s tolažilnim krožnikom.

Prijateljstvo in medsebojno spoštovanje

"Zelo sem vesel s tem, kar počnem. Ponosen sem na te tri naslove. Nikoli si nisem predstavljal, da bom osvojil kar tri grand slame," je povedal Wawrinka in na vprašanje, ali cilja proti prvemu mestu na svetu, znova skromno dejal: "Moja najboljša uvrstitev je tretje mesto. Novak je daleč pred vsemi, on dobi po dva, tri grand slame, dobiva masterse, vedno je v finalih. Jaz sem zadovoljen, če v celi sezoni osvojim štiri turnirje."

"Zasluženo je zmagal. Je pravi igralec za velike dvoboje, zato si zasluži mesto med najboljšimi. Ima tri grand slam naslove in olimpijsko medaljo. Zame bo vedno velik igralec," je dejal Srb.

stan wawrinka | Avtor: EPA EPA
"Novak je zelo prijazen do mene. Sva dobra prijatelja," mu je odvrnil Wawrinka in zaključil: "Edina pot do uspeha je trdo delo. Vsak dan garam, treniram in skušam dobiti vsak dvoboj. Trudim se, da bi postal boljši igralec."

'Stan the Man' briljiral z osnovne črte

Đoković je v prvem nizu povedel s 5:2 in imel na voljo set priložnost, vendar je Wawrinka izsilil podaljšano igro, v kateri pa smo gledali enosmeren promet z loparja prvega nosilca.

V nadaljevanju se je pobuda prevesila na stran Švicarja, ki je kmalu povedel z 2:1 v nizih in z močnimi udarci nadzoroval potek obračuna. Đoković je imel očitne fizične težave, kar so potrjevale številne grimase in izrazi razočaranja.

Srb se je v četrtem nizu hitro znašel v zaostanku, bolečine v prstu pa so povsem omejile njegovo gibanje, tako da dvoma o zmagovalcu ni več bilo. Wawrinka je potreboval dve zaključni žogi in ostal nepremagan v finalih grand slamov (3/3).

Wawrinka protestiral ob prekinitvi

Prvi igralec sveta je za nekaj razburjenja poskrbel po koncu četrte igre zadnjega niza, ko je na igrišče poklical fizioterapevta, kar ni bilo pogodu njegovemu nasprotniku. Wawrinka je glavnega sodnika opomnil, da bi moral Đoković počakati vsaj do menjave strani.

Tenisač lahko za pomoč fizioterapevta zaprosi le v primeru poškodbe, kar pa pri Đokoviću ni bilo razvidno. Srb se je med tretmajem prsta na nogi opravičil. ''Žal mi je, Stan. Nisem mogel zdržati,'' je dejal. Kasneje je postalo očitno, da so bile njegove težave pristne.

Nekdanji tenisač Pat Cash je z roba igrišča potrdil, da Đoković čuti bolečine v prstu, a dodal, da so zdravniški premori še vedno sivo področje, sploh v primerih, ko ga tenisač zahteva v tako kočljivem trenutku.

Poravnan z Murrayjem

Wawrinka se je po številu grand slamov (3) izenačil z Andyjem Murrayjem in se utrdil na tretjem mestu lestvice ATP, kjer ima zdaj lepo prednost pred četrtim Rafaelom Nadalom.

Švicar je podaljšal še en izjemen niz, in sicer je dobil deseti zaporedni finale. Neporažen je od januarja 2014, na svojem računu pa ima po novem že 15 lovorik.

OP ZDA, finale:

Moški

Novak Đoković (Srb/1) : Stan Wawrinka (Švi/3) 7:6(1), 4:6, 5:7, 3:6

Komentarjev 3
  • dragec 12:44 12.september 2016.

    Đole, mal siga popušil

  • Janez_53 09:42 12.september 2016.

    Ampak s polno denarnico!

  • vladek 08:18 12.september 2016.

    vedno ga nekaj boli ko izgublja,sicer je dober igralec ampak s prazno glavo