Šport
20 ogledov

Wawrinka pred misijo nemogoče?

rafael nadal op avstralije EPA
V finalu teniškega turnirja za OP Avstralije se bosta pomerila prvi igralec sveta Rafael Nadal in osmi nosilec Stanislas Wawrinka, ki je v četrtfinalu izločil branilca naslova Novaka Đokovića.

Pred natanko sedmimi leti sta se na igriščih Melbourne Parka pomerila 20-letni Rafael Nadal in leto starejši Stanislas Wawrinka. Tenisača se bosta v nedeljo vrnila na prizorišče zločina, kjer se bo odločalo o zmagovalcu uvodnega grand slama sezone 2014.

Wawrinka: To je moj trenutek

stanislas wawrinka op avstralije | Avtor: EPA EPA
Stanislas Warinka je z uvrstitvijo v finale turnirja v Melbournu dokončno stopil iz sence velikega Rogerja Federerja, saj bo v ponedeljek ne glede na razplet v finalu najboljši Švicar na teniški lestvici ATP. ''Ni pomembno, ali sem številka ena ali dve, vedno bom imel občutek, da sem številka dve, saj je on najboljši tenisač vseh časov,'' je nedavno dejal Wawrinka, ki je skupaj s Federerjem na olimpijskih igrah v Londonu (2012) osvojil zlato kolajno v konkurenci moških dvojic. Švicar je odličje poimenoval največji dosežek v njegovi karieri, vse pa bi se lahko spremenilo že v nedeljo, ko se bo v Rod Laver Areni prvič potegoval za zmago na turnirju za grand slam.

''Sem na vrhuncu svoje kariere,'' je samozavestno napovedal Wawrinka in dodal: ''Že lani sem imel občutek, da igram bolje, prav tako pa se bolje soočam s pritiskom. Star sem 28 let in in v karavani nastopam že desetletje. To je moj trenutek, da pokažem svoj najboljši tenis.''

Wawrinka je lanskega aprila začel sodelovati z novim trenerjem Magnusom Normanom, kar se je izkazalo za dobro naložbo, saj je samo v letu 2013 zaigral v štirih finalih, letošnjo sezono pa je začel s turnirsko zmago v Chennaiju (ATP 250) in se prvič v karieri uvrstil v finale turnirja za grand slam. Švicar bi lahko postal prvi tenisač po Michaelu Stichu (Wimbledon 1991), ki bi na poti do zmage premagal prvega in drugega nosilca turnirja.

Nadal: Igra bolje kot kdajkoli 

Rafael Nadal je v polfinalu po hitrem postopku odpravil Rogera Federerja in je na dobri poti, da se po številu grand slamov izenači s Petom Samprasom, ki bo v nedeljo podelil pokal zmagovalcu OP Avstralije. Tako Nadal kot Wawrinka v letošnji sezoni še ne poznata poraza. Španec je zmagal na turnirju v Dohi (ATP 250), Švicar pa v Chennaiju (ATP 250), skupno pa sta v letu 2014 nanizala 20 zmag in nobenega poraza. ''Igra bolje kot kdajkoli. Ni vprašanje, ali bo dobil en ali dva niza. To je tenisač, ki je pripravljen premagati kogarkoli. Če ne bom igral svoje najboljše igre, potem sem prepričan, da mi bo vzel tri nize,'' s hvalo na račun svojega nasprotnika ni skoparil Nadal.

Prvi igralec sveta bo lovil 14. grand slam v svoji karieri, drugega na OP Avstralije. Španec ima v svojem žepu že 61 turnirskih zmag, od tega 16 na trdi podlagi. Wawrinka bo prvič nastopil v finalu turnirja za grand slam, v svoji karieri pa je osvojil pet ATP turnirjev.

Statistika na strani Nadala

Statistika medsebojnih obračunov obeh finalistov OP Avstralije je prav zastrašujoča, saj je Nadal dobil vseh 12 obračunov, medtem ko mu Wawrinka sploh nikoli ni odvzel niza (26:0). Nazadnje sta se pomerila lani na zaključnem turnirju World Tour Finals v Londonu, kjer je Nadal dobil obe podaljšani igri, a zdelo se je, da je Wawrinka končno pripravljen, da prebije led na srečanjih s številko ena svetovnega tenisa.

OP Avstralije, finale:

Nedelja ob 9.30:
Rafael Nadal (Špa/1) - Stanislas Wawrinka(Švi/8)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.