Zdravje > Intima
208 ogledov

WHO odsvetoval britje pred operacijo

Laserska operacija materničnega vratu Profimedias
Zaradi superbakterij WHO svetuje samo temeljito tuširanje. Raziskave so namreč pokazale, da britje lahko povzroča okužbe.

Svetovna zdravstvena organizacija je v teh dneh objavila nova priporočala o preprečitvi bolnišničnih okužb, ki nastajajo zaradi izpostavljenosti postopkom diagnostike, zdravljenja, zdravstvene nege in rehabilitacije v bolnišnicah ter veljajo za enega večjih javno zdravstvenih problemov v svetu, je poročal BBC.

Čeprav jih ni mogoče popolnoma preprečiti, jih je mogoče omejiti, WHO pa sedaj priporoča tudi odpravo britja. Najnovejše raziskave so namreč pokazale, da postopek, ki se ga zdravniška stroka poslužuje že desetletja, povečuje tveganje za večje število okužb v času kirurškega posega. WHO zato priporoča, da se pacienta pred operacijo samo temeljito okopa. 

"Ko govorimo o smernicah, naj povem, da britje povzroča nastanek mikroskopske ureznine in poškodbe, kar dokazuje, da tovrstno odstranjevanje dlak nikako ne koristi. Če je to vendarle potrebno, priporočamo striženje," je opozoril strokovnjak za okužbe pri svetovni zdravstveni organizaciji Ed Kelly.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v državah v razvoju zaradi bolnišničnih okužb umre kar enajst odstotko pacientov. V afriških državah se na primer med carskih rezom okuži vsaka peta ženska. 

Najpogostejše okužbe sečil

"Bolnišnične okužbe nastanejo zaradi izpostavljenosti postopkom diagnostike, zdravljenja, zdravstvene nege in rehabilitacije v bolnišnicah. Veljajo za enega večjih javno zdravstvenih problemov v svetu, Evropi in tudi v Sloveniji," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Zadnja slovenska nacionalna raziskava, ki so jo izvedli leta 2011, je pokazala, da je bilo na dan raziskave v vseh slovenskih bolnišnicah za akutno oskrbo 6,4 odstotka bolnikov, ki so imeli bolnišnično okužbo ali pa so bili še vedno zdravljeni zaradi bolnišnične okužbe. Najpogostejše so bile okužbe sečil. Najpogostejši povzročitelji so bile bakterije Escherichia coliKlebsiella spp., enterokoki, Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus. "Delež bolnikov z bolnišničnimi okužbami je bil višji med starejšimi, bolniki s hitro smrtnimi bolezni, operiranimi, bolnikih na oddelkih intenzivnega zdravljenja in bolniki, ki so bili izpostavljeni invazivnim postopkom," dodajajo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.