Zdravje > Aktualno
83 ogledov

WHO: Zato umre največ najstnikov

Sveča EPA
Leta 2015 je umrlo 1,2 milijona najstnikov, od tega vsak deseti zaradi vpletenosti v prometno nesrečo.

Največ najstnikov v svetovnem merilu umre zaradi posledic prometnih nesreč, je razvidno iz podatkov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Leta 2015 je umrlo 1,2 milijona najstnikov, od tega vsak deseti zaradi vpletenosti v prometno nesrečo. Največ smrtnih žrtev prometnih nesreč je bilo fantov, starih med 10 in 19 let. 

Na lestvici najbolj pogostih razlogov za smrt najstnikov si tako sledijo prometne nesreče, okužba pljuč in dihal, samopoškodovanje, diareja in utopitev.

Po podatkih WHO vsak dan umre več kot 3 tisoč najstnikov, od tega več kot dve tretjini v državah z nižjimi in srednjimi prihodki v Afriki in Jugovzhodni Aziji.

Umirajo predvsem fantje

Večina mladih, ki umre v prometnih nesrečah so ranljivi udeleženci prometa - pešci, kolesarji in motoristi. Med skupno 115.302 primeri je največ moških, starih med 15 in 19 let. Tovrstne nesreče pa so najbolj pogoste v revnejših državah v Evropi, obeh Amerikah in Bližnjem Vzhodu.

Vendar so prometne nesreče, čeprav v manjšem številu, glavni vzrok za smrt najstnikov tudi v bogatejših državah, kjer sledi samopoškodovanje.

V svetovnem merilu se število najstniških smrti zmanjšuje, vendar so nekateri vzroki postali bolj vsakdanji. Med njimi je moč opaziti porast smrti zaradi samopoškodovanja.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.