Slovenija
44 ogledov

WikiLeaks: Pahor ponujal zapor in NEK2

Borut Pahor je bil pred časom navajen mest na nasprotnem delu lestvice. (Foto: S Žurnal24 main
Preobrat: premier Pahor je Američanom sam ponudil sprejem zapornika iz Guantanama. Obenem je vnaprej favoriziral posel Westinghousa pri NEK2, vsebino depeše WikiLeaksa razkriva španski El Pais.

V nedeljo smo na Žurnalu24 prvi v Sloveniji pisali, da naj bi ZDA od naše države zahtevali sprejem zapornika iz Guantanama, v zameno pa bo omogočen sprejem "slovenskega voditelja" pri ameriškem predsedniku Baracku Obami. A depeša takratnega odpravnika poslov na veleposlaništvu ZDA Bradleyja Fredna iz januarja letos dogajanje postavlja v novo luč in potrjuje besede Pahorja, da ga ZDA niso izsiljevale.

Depeša (v angleščini) je dostopna TUKAJ

Freden je State Departmentu 5. januarja letos poročal o sprejemu Boruta Pahorja na ameriški ambasadi 30. decembra, poroča španski El Pais, ki se je dokopal do depeše, ki jih te dni razkriva WikiLeaks. Pahor je zaprosil za pogovor o različnih temah.

20 minut z Obamo bi bilo dovolj
Med pogovorom je Freden Pahorja prosil za pomoč Slovenije pri zapiranju zapora za domnevne teroriste na Kubi. "Na izrecno prošnjo za pomoč pri zapiranju Guantanama je Pahor vprašal, kakšna je "ponudba", in kaj mora slovenska vlada storiti. Poudaril je, da mora biti vsaka podpora ali zaveza s slovenske strani ločena na finančno in politično sfero, kar pomeni, da bi prevzem zapornikov ne bi pomenilo nikakršnega bremena za že sicer velik proračunski primanjkljaj. Pahor je dodal, da bo pri predstavitvi zadeve zavzel stališče, da mora Slovenija stati ob ZDA v dobrem in zlu in da bo storil vse, da bo slovenska vlada sprejela zapornike."

2010 bo, upajmo, leto, ko se bomo osredotočili na partnerstvo s Slovenijo na Zahodnem Balkanu in v ISAF-u, na tlakovanje poti Westinghousu, da bo uspešno konkuriral pri izgradnji nove jedrske elektrarne in, morda najbolj zahtevno od vsega, pri udejanjanju Pahorjeve retorične podpore za preselitev zapornikov v realnost.
S temi besedami Freden sklene depešo
"Očitno pa se Pahor ni zavedal ovir in pomislekov, ki jih je nam predstavilo slovensko notranje ministrstvo. Med pogovorom smo opozorili, da smo po pogovorih z notranjim ministrstvom prišli do vtisa, da bi morala Slovenija za sprejem zapornikov spremeniti zakonodajo. Pahor je znova zatrdil, da si bo prizadeval za sprejem, toda v pogovoru  na štiri oči je nežno, a nedvoumno, povezal uspeh s sprejemom zapornikov s srečanjem pri predsedniku Obami. Rekel je, da bo 20 minutno srečanje s predsednikom ZDA omogočilo, da sprejem zapornikov predstavi kot slovensko potezo podpore najpomembnejšemu zavezniku in dokaz o na novo spodbujenem bilateralnem odnosu."

Za NEK2 vnaprej določeni Američani
Pahor naj bi v pogovoru tudi izrazil pripravljenost, da ameriška družba Westinghouse nadgradi elektrarno v Krškem, "čeprav obstaja močna konkurenčna ponudba iz Francije." Pahor je izpostavil, da "Francija že ima velik vložek v proizvodnji Renaultovih avtomobilov, Deutsche Bank pa je blizu velike investicije v Slovenske železnice, ki bo vključevala najpomembnejše slovensko strateško premoženje, Luko Koper", Freden opisuje argumente Pahorja, zakaj bi posel vnaprej ponudil Američanom in s tem ustvaril ravnotežje vlaganj.

Freden še pripominja, da se mu je zdela Pahorjeva želja po že drugem obisku na veleposlaništvu, odkar ga Freden vodi, "nenavadna" in izraz želje po krepitvi bilateralnega sodelovanja, zlasti na Zahodnem Balkanu, v trgovini in vlaganjih.

Premier Pahor se danes mudi še na obisku v Libiji. Njegovo odziv pričakujemo. Zbrali pa smo že prve odzive, tudi protikorupcijske komisije.

Komentarjev 1
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 11:37 03.december 2016.

    Stran z depešo ne obstaja,ali pa jo je na zahtevo kotalkarja,smetarja,tekstilca in še mnogoterih umetelnosti lastnik teh znanj žurnal moral umakniti??Levi precednik z bolj razvito desno stranjo možganov,čeprav tudi ta stran ne dosega razvoja 7.letnega otroka,žal.