Svet
19 ogledov

Wikipedija iz ideje v globalni projekt

Wikipedia PrtScr WayBackMachine
Pred 13 leti se je "rodila," danes pa je šesta najbolj obiskana stran na svetu.

Wikipedia praznuje 13. rojstni dan. Prosto spletno enciklopedijo je 15. 1. 2001 ustanovil Jimmy Wales, do danes pa so stotisoči prostovoljcev prispevali več kot 13 milijonov gesel v 282 različnih jezikih sveta. Tudi v slovenščini, saj je slovenska Wikipedia nastala že na začetku leta 2002, danes pa se z okoli 139.000 vsebovanimi gesli uvršča na 36. mesto. Prva je angleška različica s skoraj 4,5 milijona gesel. Dejavnih avtorjev gesel je po podatkih s strani 71.000.

Vsak dan spletno stran obišče 50 milijonov ljudi, po podatkih Alexe pa zaseda šesto mesto po obiskanosti. Pred njo so le Google.com, Facebook.com, Youtube.com, Yahoo.com in Baidu.com. 

Ker lahko večino člankov dopolnjuje in spreminja praktično vsakdo, je pravilnost njenih gesel velikokrat stvar polemike. Kljub temu pa raziskave vsaj glede znanstvenih gesel pravijo, da je zanesljivost zapisanega na Wikipediji primerljiva zanesljivosti prominentnih enciklopedij, denimo Britannice. Največ kontroverznosti pa se običajno pojavlja pri biografijah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.