Šport > Zimski športi
59 ogledov

Damjan fantastičen, Prevc pokazal zobe

domen prevc EPA
Smučarski skakalci so v poljski Wisli opravili kvalifikacije za sobotno tekmo, na kateri bo nastopilo pet slovenskih predstavnikov.

Wisla je prizorišče prve tekme smučarskih skakokov po koncu novoletne turneje, ki jo je dobil Kamil Stoch. V kvalifikacijah pred sobotno preizkušnjo je nastopilo sedem slovenskih orlov, med njimi pa ni bilo Petra Prevca, ki si je vzel krajši oddih.
Domen Prevc
je po spodrsljaju Daniela Andreja Tandeja na zadnji tekmi v Bischoshofnu spet prevzel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dolenje vaščan je bil edini slovenski predstavnik v kvalifikacijah, ki je imel nastop na tekmi že zagotovljen.

V soboto in nedeljo bosta v Wisli na sporedu dve posamični preizkušnji, nato pa se bo karavana preselila v Zakopane, kjer se bo 22. januarja zaključila mini poljska turneja.

Kvalifikacije

Odličen kvalifikacijski nastop je uspel Boru Pavlovčiču, ki je vodil vse do nastopa Johanna Andreja Forfanga. Slednjega je nato premagal Jernej Damjan. Po nastopu 30 tekmovalcev sta Slovenca zasedala prvo in tretje mesto.

Kvalifikacij se je udeležil tudi povratnik v svetovni pokal Gregor Schlierenzauer, ki je pristal pri 122,5 metra, kar znaša 113,4 točke. Od Slovencev je premagal Osterca in Semeniča ter si zagotovil vstopnico za tekmo.

Dobro se je odrezal tudi Jurij Tepeš in se s 130 metri uvrstil tik za Damjana, kar je pomenilo dvojno slovensko vodstvo po nastopu 50 tekmovalcev. Damjana je s prvega mesta izrinil Richard Freitag (133 m / 129,3), premagal pa ga je tudi Andreas Stjernen (133 m / 125,8).

Na tekmi bodo nastopili Damjan (3. mesto v kvalifikacijah), Tepeš (6. mesto), Pavlovčič (15. mesto), C. Prevc (16. mesto) in D. Prevc. Odpadla sta Osterc in Semenič.

Slovenec v rumeni majici je skočil 125 metrov, kar je bila četrta daljava med devetimi skakalci, ki so imelil nastop že zagotovljen. Stoch ni skočil.

Poskusni seriji 

Tekmovalci so se pred začetkom kvalifikacij pomerili v dveh poskusnih serijah. Prvo je z daljavo 131,5 metra dobil Domen Prevc. Dva metra in pol daljši je bil Andreas Wellinger (134 m), vendar je skočil z višjega zaletišča.

Na drugem treningu je bil najboljši Kamil Stoch (130 m), drugo mesto je osvojil Prevc (131 m). Daljava druge poskusne serije je uspela Juriju Tepešu (135 m), ki je zaradi višjega zaletišča dosegel deveti rezultat.

Svetovni pokal, kvalifikacije (M), izidi:

Komentarjev 2
  • korisnik_362 18:40 13.januar 2017.

    Zipo, morda res ni najlepša in najbolj pregledna, a gre za uradno razvrstitev FIS, ki je tudi najbolj ažurna, zato jo vgrajujemo v svoje članke. Isto tabelo uporabljajo tudi konkurenčni portali.

  • Papaja Popi 18:38 13.januar 2017.

    Dajmo naši.Dajmo Domen .