Šport
62 ogledov

Meeke prvi Britanec z zmago na Finskem

Kris Meeke Citroen WRC Finska EPA
Britanec Kris Meeke (Citroën) je zmagovalec relija po Finski. Na preizkušnji v okolici Jyväskyläja je premagal domačega aduta Jari-Mattija Latvalo (Volkswagen), ki je zaostal 29 sekund, tretji pa je bil Irec Craig Breen (Citroën).

37-letni Kris Meeke je postal prvi Britanec z zmago na klasični preizkušnji v koledarju SP. Za dirkača Citroëna je današnja zmaga tretja v karieri, druga letos po Portugalski, a verjetno najpomembnejša, uspeh francoske ekipe pa je s prvo uvrstitvijo na zmagovalni oder dopolnil še Craig Breen.

Kako velik uspeh je dosegel Meeke, pove tudi podatek, da je v 65-letni zgodovini šele šesti zmagovalec tega relija, ki ne prihaja iz Finske oziroma iz Skandinavije. V vodstvu je bil skorajda celotno dirko, danes pa je s pametno vožnjo in brez nepotrebnega tveganja zanesljivo pripeljal do cilja.

Prestižno zmago v zadnji preizkušnji, imenovani power stage, pa je prepustil na koncu četrtouvrščenemu Belgijcu Thierryju Neuvillu, ki je v boju za četrto mesto za tri sekunde ugnal moštvenega sotekmovalca pri Hyundaiju Novozelandca Haydna Paddona. Meeku je tudi osmo mesto na zadnjem "brzincu" zadostovalo za skupno slavje.

Za piko na odlični predstavi je Meeke podrl še hitrostni rekord: povprečna hitrost je bila namreč kar 126,6 km/h, s čimer je za 1,2 km/h popravil lansko znamko, ki jo je Jari-Matti Latvala na relijih za SP dosegel prav na Finskem. V zgodovini dirk za SP je kar devet od desetih najhitrejših relijev potekalo na Finskem.

"Kar malo noro je vse skupaj. To je domovina relija, hitrostna preizkušnja Ouninpohja pa je za nas nekakšen sveti gral. Zmaga je zato še posebej pomembna. Užival sem kot majhen otrok, igral sem se in se zabaval. A vedel sem tudi, da imamo odličen avto in da bo to dober reli," je bil navdušen zmagovalec.

Latvala razočaran

Latvala je pred množico domačih navijačev upal na trojček zmag po letih 2014 in 2015, a se je moral zadovoljiti z drugim mestom. "Malo sem razočaran. Upal sem, da bom zmagal, toda nisem našel prave linije. A tako pač je, včasih gre dirkanje v to smer," je dejal Finec.

Svetovni prvak Sebastien Ogier (Volkswagen) je ostal brez novih točk, potem ko je sredi dirke naredil napako in izgubil več kot 15 minut. Na koncu je bil le 24., zaostal pa 20 minut. Francoz pa ostaja trdno v vodstvu skupnega seštevka, kjer ima 143 točk, njegov najbližji zasledovalec pa je danes sedmouvrščeni norveški moštveni sotekmovalec Andreas Mikkelsen z 98. Ogier je tokrat vse možnosti za dober rezultat zapravil že konec prve etape.

Reli po Finski: 

1. Kris Meeke/Paul Nagle (VBr/Citroën DS3) 2:38:05,8
2. Jari-Matti Latvala/Mikka Anttila (Fin/VW Polo-R) +29,1
3. Craig Breen/Scott Martin (Irs/VBr/Citroën DS3) 1:41,3
4. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 1:45,9
5. Hayden Paddon/John Kennard (NZl/Hyundai i20) 1:48,2
6. Mads Oestberg/Ola Floene (Nor/Ford Fiesta RS) 2:04,6
7. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Nor/VW Polo-R) 2:22,4
8. Esapekka Lappi/Janne Fem (Fin/Škoda Fabia R5) 4:53,8
...

Skupni seštevek WRC (8):

1. Sebastien Ogier (Fra) 143 točk
2. Andreas Mikkelsen (Nor) 98
3. Jari-Matti Latvala (Fin) 87
4. Hayden Paddon (NZl) 84
5. Thierry Neuville (Bel) 76
6. Mads Ostberg (Nor) 70
7. Dani Sordo (Špa) 68
8. Ott Tänak (Est) 52
...

Konstruktorji: 

1. Volkswagen 227 točk
2. Hyundai 168
3. M-Sport Ford 112
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.