Šport
17 ogledov

Neuville odbil napade Volkswagna

Thierry Neuville Sardinija EPA
Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo na Sardiniji.

Na šesti dirki svetovnega prvenstva 2016 je Thierry Neuville tudi zadnji dan odbil napade voznikov Volkswagna, najbližje je prišel Finec Jari-Matti Latvala (+ 24,8), ter drugič v karieri zmagal na najvišji ravni. Tretji je bil prvi voznik Volkswagna, svetovni prvak Sebastien Ogier, Francoz je za zmagovalcem zaostal minuto in 37 sekund.

Neuville je vodil večji del relija po Sardiniji, tudi danes je brez nepotrebnega tveganja na zadnjih štirih hitrostnih preizkušnjah obdržal naskok pred tekmeci. Zanj je to druga zmaga v SP po Nemčiji 2014.

Belgijec je izkoristil tudi startno številko največjega tekmeca Ogierja, ki je na zahtevni trasi, na Sardiniji večinoma vozijo na ozkih in zavitih makadamskih cestah, kjer je veliko prahu, "čistil" progo tekmecem za sabo. V drugi polovici dirke je imel Neuville vseskozi majhno prednost, Latvala se mu je občasno sicer zelo približal, a vseeno pa ni bil dovolj hiter, da bi lahko napadel za zmago.

Spodbuda za naprej

"Za mano je odličen konec tedna. Zaslužil sem si zmago, upam, da bo to tudi dobra spodbuda za naprej. Zdaj sem precej bolj samozavesten," je dejal Belgijec.

Ogierju je za uteho ostala vsaj zmaga na zadnji HP, "power-stageu", ki prinaša dodatne tri točke. A povsem zadovoljen ni bil, čeprav se je zavedal, da bo višje od tretjega mesta težko prišel. "Zelo težak reli, še nikoli nisem vozil na podobno zahtevnih hitrostnih preizkušnjah. A nazadnje so le točke tisto, kar šteje," je reli ocenil svetovni prvak.

Ogier je še povečal že prej trdno skupno vodstvo v SP, kjer ima 137 točk, saj doslej drugi, njegov moštveni sotekmovalec Norvežan Andreas Mikkelsen, relija na Sardiniji ni končal in je ostal pri 67 točkah.

Norvežana je za točko prehitel tudi danes četrtouvrščeni Španec Dani Sordo z drugim Hyundaijem, četrti pa je Norvežan Mads Oestberg z 58.

Sezona se bo nadaljevala s preizkušnjo na Poljskem, ta bo potekala konec junija in v začetku julija.

Reli po Sardiniji, skupni vrstni red: 

1. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Hyundai i20) 3:35:25,8
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Fin/VW Polo) +0:24,8
3. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/VW Polo) 1:37,8
4. Daniel Sordo/Marc Marti (Špa/Hyundai i20) 2:54,0
5. Ott Tänak/Raigo Mölder (Est/Ford Fiesta) 5:26,4
...

SP skupno, dirkači (6):

1. Sebastien Ogier (Fra/VW) 132 točk
2. Daniel Sordo (Špa/Hyundai) 68
3. Andreas Mikkelsen (Nor/VW) 67
4. Mads Oestberg (Nor/Ford) 58
5. Hayden Paddon (NZl/Hyundai) 57
...

Konstruktorji: 

1. Volkswagen 178 točk
2. Hyundai 108
3. M-Sport Ford 90
4. Hyundai N 78
5. Volkswagen II 74
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.