Svet
14 ogledov

"Xaver se pomika proti Balkanu"

xaver
1/4
EPA
Na nemškem spletnem portalu ntv.de pišejo, da se orkan Xaver, ki je razdejal sever Evrope, pomika proti Balkanu.

xaver | Avtor: ntv.de ntv.de
Poklicali smo na Agencijo republike Slovenije za okolje, kjer pa so nam povedali, da gre za nenatančno prognozo. Močno oslabljeni Xaver se pomika proti Ukrajini in Črnemu morju. "Nad nas ga ne bo. Pri nas bomo imeli vsaj še en teden lepo vreme,“ so za Žurnal24 še povedali.

Bilo je hudo, a ne tako hudo, kot so pričakovali

Orkan Xaver je v četrtek z močnim vetrov, ki je ponekod dosegal hitrost nad 150 kilometrov na uro, divjal po severni Evropi. Zahteval je 10 smrtnih žrtev, poškodoval na stotine hiš in poplavil dele Hamburga. Nastal je tudi prometni kaos, saj so morali še zlasti v Nemčiji in v Skandinaviji odpovedovati lete, težave pa so nastajale tudi v železniškem prometu. Na vzhodu Anglije so evakuirali 10 tisoč domov, v nekaterih predelih Poljske in severu Nemčije je bil odpovedal pouk. Na Poljskem je brez elektrike še vedno 30 tisoč domov, saj je veter poškodoval napeljavo. Z isto težavo se soočajo na Švedskem in Norveškem.

Xaver se počasi umirja, a nemški vremenoslovci opozarjajo, da so v prihodnjih dneh možni občasni močni sunki vetra.

Iz Češke pa zaradi obilnega sneženja poročajo o težavah v prometu. Zaradi snega so za tovornjake zaprli dva pomembna mejna prehoda s Poljsko. Pri Pragi pa je nočni vlak, ki je peljal proti Moskvi, trčil v drevo, a je kasneje s šestinpolurno zamudo nadaljeval pot, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.