Šport
53 ogledov

Kitajka o "tabuju" menstruacije

Xiang Liu Yuanhui Fu Kitajska plavanje EPA
Plavalka Yuanhui Fu je na Kitajskem postala prava senzacija, potem ko je na televiziji spregovorila o temi, do katere imajo na Kitajskem zadržke, to je menstruacija.

Kitajska ženska ekipa se je v nedeljo uvrstila na četrto mesto v štafeti 4 x 100 metrov mešano. Yuanhui Fu je po tekmi dala izjavo za kitajsko televizijo in se pri tem kremžila od bolečin in se držala za trebuh.

Ko jo je novinarka vprašala, ali jo boli trebuh, je 20-letna plavalka priznala: "Včeraj sem dobila menstruacijo, zato se počutim šibko in zelo utrujeno. Ampak to ni izgovor, še vedno nisem dovolj dobro plavala," je dejala in dodala, da ima občutek, kot da je svoje kolegice v ekipi pustila na cedilu.

Kitajski športni navdušenci na družbenih omrežjih že povzdigujejo izjavo Fujeve, ki je tudi sicer priljubljena med ljudmi zaradi simpatičnih izjav. Hvalijo jo, ker je končno pretrgala molk na Kitajskem o sicer popolnoma naravnem pojavu, ki ženske v rodni dobi doleti približno enkrat na mesec.

Le dva odstotka s tamponi

Glede na objave pa očitno mnogim tudi ni bilo jasno, da lahko ženske kljub menstruaciji plavajo. Osem desetletij potem, ko so tamponi prišli na tržišče v ZDA, na Kitajskem uporabljata tampone le dva odstotka žensk. Vzrok za to so globoko zakoreninjene kulturne prepreke in pomanjkanje vzgoje o spolnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.