Slovenija
61 ogledov

Z avtom 30 minut, z vlakom 1,5 ure

ljubljana 01.10.09, vlak, potniki, potniski vlak na relaciji ljubljana kamnik, p Anže Petkovšek
Niso prilagojeni, da bi se lahko z vlakom vozila v službo, svoj primer predstavi bralka.

"Že 30 let uporabljam javni promet, vendar bom kmalu začela razmišljati o nakupu avtomobila. S tem do službe pridem v 20 ali 30 minutah, z javnim prevozom pa zjutraj potrebujem eno uro, popoldne pa uro in pol," pravi bralka z Brezovice, ki dela v Šentvidu.

Če gre zjutraj na vlak ob 6.20, pride v Ljubljano ob 6.30. Tam počaka na vlak za Kranj, ki ima odhod ob 6.47, in pride v Vižmarje ob 6.57. "Če ni zamude, kar je redko. Do službe imam še 12 minut hoje, kar pomeni, da zamudim," pravi. Še večjo težavo ima popoldne, če zamudi vlak ob 15.23. "Moti me, da do 16.42 ni nobenega vlaka, ki bi peljal proti Ljubljani. Če bi šla na tistega ob 16.42, bi morala čakati na zvezo proti Brezovici do 18.54, saj tistega ob 16.53 zamudim za minuto ali dve," pojasnjuje. Zato je pisala tudi Slovenskim železnicam (SŽ), kjer ji niso niti odgovorili: "Kaže, da jih potniki zanimamo le toliko, da plačamo za prevoz. Da bi malo priredili vozne rede zaposlenim in ne le šolarjem, pa ne."

Težava, ker je le en tir

Na SŽ pravijo, da bodo pritožbo bralke poskušali upoštevati, vendar decembra, ko pripravljajo spremembe voznih redov. Pri reševanju konkretnega primera je sicer več težav, pojasnjujejo, predvsem zaradi enotirne proge Ljubljana–Jesenice. Ta je v jutranji konici popolnoma zasedena z vlaki, ki vozijo iz Gorenjske proti Ljubljani, popoldne pa v obratni smeri. "Vozni redi so kar se da prilagojeni največjemu številu potnikov, ki jih je zjutraj v smeri proti Ljubljani neprimerljivo več kot v obratni smeri. V popoldanski konici pa enako velja v smeri proti Kranju," pojasnjuje Marko Tancar iz SŽ.

Komentarjev 7
  • stalker 20:44 13.junij 2013.

    nc use vlake dat na elektriko pa komplet posodobit zeleznico in posod mora bit dvoterna smer

  • stalker 20:43 13.junij 2013.

    ma dj no pr ns iz kamnika do ljubljane je sam enoterna zeleznica ja fak ej in to ze u pizdo mater nevem kok let

  • stalker 20:41 13.junij 2013.

    glejst jst sm v berlinu v nemciji in tm so usi vlaki za javni uporabo na elektriko nc dizlov kokr v sloveniji ne in kle vlaki dobesedno vozjo tocno u minuto pride ucasih se prej so hitri prostorni pa se ...prikaži več posodabljajo jo pa so vedno tocni to nemors verjet in vozjo na usakin od 1 munute do 5 minute zaporedoma ja pa vedno sta dva tera ne pa en ter kokr u sloveniji in normalno da pol zamujajo al pa ce se kj zgodi pa zapora doklr nebojo posodobil celotno zeleznico use vlake zamenjal za elektriko da bojo zacel dobivat dobisek ne pa izgubo k se zdj ne razmumem kako so lahk v izgubi ne k usaka voznja je prihodek ne pa izguba in to se sam v sloveniji lahk dogaja a ni tko in ja normaloda majo skos izguba kesa uglavnem posodobit celotno zeleznico komplet tut pragove ne leseni ampak betonski cist use dat stran od bivse juge pa bojo se ljudje zacel vozt vec iz vlaki pa jim bo zaceu dobicek narascat