Slovenija
42 ogledov

Z bazena prišel z zelenimi lasmi

bazen Pristan Barbara Barbič
Kopališče Pristan. Voda v bazenu naj bi otroku obarvala lase. Analiza ni potrdila nepravilnosti, vsebnosti bakra sicer ne preverjajo.

"Otrok je s plavalnega tečaja, ki so ga imeli v Pristanu, prišel z zelenimi lasmi," je povedala zaskrbljena mama tretješolke. Pristojne službe so ji namignile, da bi se to lahko zgodilo zaradi vsebnosti bakra v bazenu.

Primer je preiskal zdravstveni inšpektorat, ki nepravilnosti ni ugotovil. "Posvetovali smo se z Zavodom za zdravstveno varstvo (ZZV) Maribor, kjer so pojasnili, da povezave med kopalno vodo in obarvanimi lasmi ne poznajo oziroma je ne vidijo kot mogočo," so povedali na inšpektoratu.

"Voda je lahko vprašljiva"

Na Športnih objektih Maribor, ki upravljajo s Kopališčem Pristan, so pojasnili, da je voda neoporečna in da je lahko takšna reakcija odvisna od posameznika. "Pred leti je imela neka deklica zelene lase, vendar starši niso komplicirali," so dodali.

Na ZZV je Edi Stanec z oddelka za komunalno higieno in toksikologijo pojasnil, da v Pristanu vzorce jemljejo enkrat na mesec. "Spremembe nismo zaznali. Res pa je, da se bakra v vodi sploh ne preiskuje, ker pravilnik tega ne zahteva," pravi. Priznava, da je kopališki lobi vedno močnejši in da je nadzor iz leta v leto slabši. "V nekdanji Jugoslaviji smo v vodi v kopališčih enkrat na teden preverjali več parametrov. Zdaj je to vedno bolj ohlapno," je pojasnil Stanec. V laboratoriju Kemijskega inštituta Ljubljana so za tak primer slišali prvič. "Treba je narediti podrobnejšo analizo, saj je taka voda vprašljiva, še posebno če gre za kopališče" je pojasnil Albin Pintar z inštituta.

Komentarjev 4
  • cable 09:06 22.februar 2013.

    Saj ji mami pomaga...

  • McClain 08:45 22.februar 2013.

    tudi jaz sem od tu ze imel zelene, kdaj ze!!

  • smotka85 08:23 22.februar 2013.

    Dvomim, da si deklica v 3. razredu barva lase:). Ali pač?