Svet
16 ogledov

Prebolel ebolo

Kent Brantly EPA
Ameriški zdravnik, ki se je v Liberiji okužil z virusom ebole, je po treh tednih v karanteni okreval, iz bolnišnice so ga že odpustili.

Doktorja Kenta Brantlyja so 2. avgusta iz Liberije, kjer se je med zdravljenjem okuženih z ebolo s tem virusom okužil tudi sam, prepeljali v Ameriko.

Prejel je poskusno zdravilo, ki je že v prvih nekaj dneh pozitivno deloval na njegovo telo. Zdravilo na osnovi tobaka ga je očitno povsem pozdravilo, saj so ga že odpustili v domačo oskrbo. "Danes je čudežen dan. Navdušen sem, da sem živ, da sem zdrav in da sem lahko s svojo družino," je povedal novinarjem, ki so ga čakali pred bolnišnico. 33-letni zdravnik je skoraj tri teden preživel v karanteni; testi njegove krvi so danes negativni na virus ebole.

Ne predstavlja tveganja za okolje

"Vesel sem, da sem živ, da sem dobro in ponovno združen z družino. Kot zdravstveni misijonar si nisem nikoli predstavljal, da bi bil lahko sam v takšnem položaju," je še povedal zbranim.
V Liberijo je odšel oktobra lani, ko še nikjer ni bilo ne duha ne sluha o epidemiji ebole. Tudi ko je izbruhnila je nadaljeval z zdravljenjem pacientov. 23. julija pa se ni več dobro počutil, ležal je devet dni, vseskozi je bil vse bolj bolan in vse šibkejši. V začetku avgusta so ga prepeljali na zdravljenje v Atlanto.

Specialist za infekcijske bolezni v bolnišnici, kjer so ga zdravili, Bruce Ribner je dejal, da so po vseh testih povsem prepričani, da je Brantly ozdravel in da se lahko vrne k družini, v svojo skupnost in k svojemu življenju, ne da bi predstavljal kakršnekoli nevarnosti za javno zdravje.

Še meseci od zajezitve

Tako Brantly kot  Writebolova sta dobila poskusno zdravilo ZMapp.  S tem zdravilom so zdravili tudi španskega duhovnika, ki pa je v Madridu zaradi ebole umrl. Dobivajo da tudi trije liberijski zdravstveni delavci, ki kažejo znake okrevanja. Zdravilo je bilo tokrat prvič preizkušeno na ljudeh. 

V epidemiji ebole je sicer po zadnjih podatkih umrlo že 1.350 ljudi, najhuje je ravno v Liberiji. Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da jim širjenje virusa še v nekaj mesecih ne bo uspelo zajeziti.

Komentarjev 1
  • fabjan.renata 23:45 21.avgust 2014.

    FARMACIJA Z BOLEZNIJO IN ČUDEŽNIM ZDRAVILOM?NAJBOLJ ČUDEŽNO PA RASTEJO NJIHOVE DELNICEJE BILO NAJPREJ ZDRAVILO IN POL BOLEZEN?