Magazin > Lepota & telo
9 ogledov

Z jajci in čokolado do boljšega zaupanja

omleta jajca Shutterstock
Če si želite, da vam partner zaupa, mu pripravite omleto. Sestavine v jajcih namreč slovijo po tem, da povečajo občutek zaupanja.

Moški, če se bojite, da vam vaša draga ne zaupa popolnoma, ji pripravite omleto. Za sladico pa ji ponudite čokoladno peno.

V čem je trik? Norveški raziskovalci so namreč ugotovili, da sestavina triptofan, ki velja za eno od najpomembnejših aminokislin ter jo najdemo v jajcih in čokoladi, poveča občutek zaupanja.

Raziskovalci so prostovoljce razdelili v dve skupini, v obeh pa preizkušali zaupanje. Vsem so dali pomarančni sok in denar, polovica pa jih je zaužila sok z dodatkom triptofana. Zadnji so partnerju dali 40 odstotkov več denarja kot tisti, ki so pili sok brez dodatka.

"Rezultati so prikazali podporo materialističnemu pristopu, da človek je, kar jé. Ideja, da hrana, ki jo nekdo pojé, vpliva na posameznikovo razpoloženje. Hrana tako lahko spodbuja naš način mišljenja in sprejemanja sveta. Triptofan pa pripomore k boljšemu medsebojnemu zaupanju," so povedali znanstveniki.

Obstajajo tudi druga živila, ki vsebujejo triptofan – to so rdeče meso, skuta, špinača, oreščki, semena, banane, tuna, školjke in puran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.