Zdravje > Aktualno
26 ogledov

Z lahkoto pridejo do alkohola

Najstniki popivajo Profimedias
Strokovnjaki so v raziskavi prišli do zaskrbljujočih ugotovitev. Pozivi tudi staršem.

Mladoletni z lahkoto pridejo do alkoholnih pijač tako v trgovinah kot tudi na javno organiziranih zabavah, kažejo rezultati raziskav, ki so ju izvedli v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija. Slovenija se s prepovedjo prodaje alkohola mladoletnim uvršča ob bok ostalim naprednim evropskim državam, težava pa ostaja izvajanje in nadzor zakona. 

"Mladinska zveza je najprej leta 2013 izvedla terensko raziskavo na festivalu Ritem mladosti, to je zabava, namenjena mladim ob začetku šolskega leta. Povprečna starost obiskovalca prireditve oziroma okolice prireditvenega prostora je bila glede na izsledke raziskave pod 18 let, kar 70 odstotkov vprašanih mladoletnih obiskovalcev pa je med 22. in 23. uro uživalo alkohol," je na današnji novinarski konferenci povedala strokovna sodelavka za javno zdravje v zvezi Daša Kokole.

V trgovini ali doma

Zaznan problem je bilo predvsem pitje alkohola mladoletnih v okolici samega prireditvenega prostora, kar pomeni, da so mladi dobili alkohol iz drugih virov, v trgovini ali doma.

Nato je lani zveza v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani in tržnim inšpektoratom izvedla še eno raziskavo o dostopnosti mladoletnih do alkohola.

Z mladoletnimi so v trgovinah v različnih krajih po Sloveniji z metodo skritega nakupovanja preverjali upoštevanje zakona, prodaja alkoholnih pijač mladoletnim je namreč prepovedana. In kar v 92 odstotkih primerov je nakup alkoholne pijače uspel.

Kokoletova je ob tem opozorila, da se Slovenija z zakonsko prepovedjo prodaje alkohola mladoletnim sicer uvršča ob bok ostalim naprednim evropskim državam, težava pa ostaja izvajanje in nadzor zakona.

Pozivi staršem

Tako ima tržni inšpektorat zaradi omejenih pristojnosti kar nekaj težav pri nadzoru nad prodajo alkohola mladoletnim. Kot je dodal Jan Peloza z Mednarodne mladinske zveze za alkoholno politiko, lahko inšpektor nadzor opravlja kvečjemu tako, da mladoletno osebo skupaj s policistom čaka pred trgovino in jo prosi, naj pokaže vsebino svoje vrečke. Če mladoletnik to odkloni, se nadzor konča.

Tako Peloza zlasti pred festivalom Ritem mladosti, ki bo ta konec tedna, poziva starše, da svojim otrokom onemogočijo dostop do alkohola doma. Podatki namreč kažejo, da mladostniki alkohol najpogosteje dobijo prav doma.

Prav tako poziva delavce v trgovinah, naj dosledno preverjajo osebne izkaznice tistih, ki kupujejo alkohol, tudi če bi jim po videzu prisodili 30 let. Pokazalo se je namreč, da je včasih trgovcem nerodno zahtevati izkaznico, če se jim zdi, da so stari več kot 18 let.

Predvsem pa Peloza poziva mlade, naj se vzdržijo alkohola. Pitje v mladostništvu ima namreč zaradi vpliva na razvijajoče se telo in možgane lahko posledice, ki trajajo celo življenje, je opozorila Marjetka Hovnik Kersmanc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Fantje pijejo manj, dekleta isto

Prekomerno uživanje alkohola ima lahko posledice, ki segajo na različna področja še v odraslosti. Prav tako je zgoden začetek pitja povezan z večjo verjetnostjo za nastanek zasvojenosti.

Raziskava Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC 2014), ki jo je v Sloveniji izvedel Nacionalni inštitut za javno zdravje, sicer kaže nekatere pozitivne trende glede pitja alkohola pri mladih.

Delež mladostnikov, ki pijejo alkoholne pijače vsaj enkrat tedensko, se je v obdobju od leta 2002 do 2014 znižal. Prav tako se je znižal delež tistih, ki so bili v življenju vsaj dvakrat opiti. Je pa do znižanja opijanja prišlo le pri fantih, ne pa tudi pri dekletih, kažejo rezultati raziskave.

Raziskava je pokazala tudi, da je večina 15-letnikov že poskusila oziroma pila alkoholne pijače, pri čemer jih je bila skoraj tretjina opitih vsaj dvakrat v življenju, vsaj enkrat tedensko pa alkoholne pijače pije približno vsak sedmi 15-letnik. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.