Slovenija
162 ogledov

Z letalom iz Evrope v ZDA za 60 evrov

Norwegian Air EPA
Norveški letalski prevoznik Norwegian Air načrtuje leta 2017 uvesti letalsko povezavo med Evropo in Združenimi državami. Cene za enosmerno vozovnico bi se lahko začele že pri pičlih 60 evrih, zagotavlja šef družbe.

Bjørn Kjos, predsednik uprave tretjega največjega evropskega nizkocenovnika pojasnjuje, da bi njihova letala letela iz Edinburgha in Birminghama v Veliki Britaniji ter Bergna na Norveškem. Na drugi strani Atlantika pa bi pristajala na manjših ameriških letališčih, ki imajo malo mednarodnega prometa, kot se denimo Westchester County Airport v New Yorku, piše britanski Telegraph.

Norwegian Air | Avtor: EPA EPA
Povprečna cena takšnih letov bi znašala okoli 250 evrov, poudarja Kjos, kar je krepko manj kot zneski, ki jih morajo Norvežani, pa tudi drugi Evropejci, plačevati za čezoceanske polete. Velik del cene predstavlja visoke dajatve, ki jih morajo letalske družbe plačevati velikim letališčem. 

Ta poteza norveške družbe je le del njenih širših načrtov, da premeša štrene na trgu letalskih družb, kjer kraljujejo nacionalni prevozniki. 

Na pot čez ocean brez postanka

Velika večina letalskih družb ponuja potnikom pot v ZDA s postanki, Norvežani pa načrtujejo vzpostaviti direktno linijo na drugo stran Atlantika. 

Norwegian Air | Avtor: EPA EPA
"V naslednjih petih letih boste priča pestremu dogajanju," je dejal Kjos.

Družba je pri Boeingu naročila sto letal 737 MAX, prvih pet naj bi jim dostavili leta 2017. Letala so opremljena za čezoceanski let, a so manjša od večine tistih, ki zdaj povezujejo Ameriko in Evropo in zato bolj primerna za manjša letališča, kot je tisto v Birminghamu. Prav tako so bolj učinkovita, ko gre za porabo goriva. 

Norvežani sicer niso edina družba, ki si prizadeva vzpostaviti poceni lete prek Atlantika. Islandska družba Wow Air je denimo pred kratkim ponudila enosmerno vozovnico za med Parizom in Bostonom za 90 evrov. O poceni čezoceanskih poletih razmišljajo tudi pri Lufthansini hčerinski nizkocenovni družbi Eurowings.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Avatar Syn
    Syn 14:40 07.oktober 2015.

    Za let v ZDA bi oni morali plačat meni in ne jaz njim. :) Če bi bilo govora o kakšni Avstraliji, Novi Zelandiji ali o Karibih, potem bi te novice bil res vesel.

  • principiumnovum 14:12 07.oktober 2015.

    No, zdaj vsaj vemo, kolikšen bo strošek na enega begunca, ko jih bomo pošiljali v amriko. Glede na to, da so idijoti iz amrike zakuhali vojno v Afganistanu, Iraku, Libiji in tudi državljansko vojno v Siriji, naj kar amričani prevzamejo ...prikaži več te begunce. Če jih pa ne bodo hoteli prevzeti, jih pa peljimo na ameriško ambasado. Pa seveda tudi na britansko ambasado, saj so tudi oni pomagali zakuhato to humanitarno katastrofo.

  • s.i.k. 14:05 07.oktober 2015.

    . no ja , za enosmerno dam. bi šlo. / ampak ne glih v meriko...rajš kam drugam.