Zdravje > Intima
34 ogledov

Z majhno spremembo do bistveno boljšega seksa

seks, predigra, moški, ženska Profimedias
Enostavno, vendar pomaga, sporočajo italijanski znanstveniki.

Pomanjkanje spolne sle je lahko precej moreče, zgodi se hitro; saj veste, stres v službi, slabi partnerski odnosi, slaba samopodoba, depresija itd. Kot kaže so znanstveniki našli rešitev tudi za ta problem, pa še dokaj enostavna je.

Zdravljenje s svetlobo ali fototerapijo so poznale že starodavne civilizacije, študija znanstvenikov iz italijanske univerze v Sienni pa je pokazala, da tovrstna terapija povečuje še raven testesterona, kar vodi k večjemu užitku. 

V raziskavi je sodelovalo 38 moških, ki so jim zdravnikih diagnosticirali patološko pomanjkanje spolne sle. Razdelili so jih v dve kontrolni skupini; pri moških, ki so bili izpostavljeni močni umetni svetlobi, so po štirinajstih dneh ugotovili trikratno povečanje želje po spolnosti, za razliko od druge skupine, pri kateri je ta želja ostala enaka. Poizkus je potekal pol ure vsako jutro.

Pri svetolobni terapiji uporabljajo luč, ki posnema sonce, ima namreč zelo močne fluorescentne cevi, desetkrat močnejši od gospodinjskih luči.

Pri fototerapiji uporabljajo posebne luči širokega spektra z močjo od 2500 do 10.000 luksov. V zadnjem času se mnogi odločajo za nakup takšne luči, namenjene za domačo rabo, saj si lahko z njo pomagajo k lepšemu razpoloženju v mračnih dneh. Fototerapija se uporablja pri zdravljneju depresije.

V reviji Nature so jo nedavno predstavili kot najučinkovitejši nefarmakološki način zdravljenja številnih psihiatričnih obolenj, pa tudi zimske depresije. Mnogi strokovnjaki s pomanjkanjem sončne svetlobe povezujejo tudi visoko stopnjo samomorilnosti.


Preberite še: Vedno več mladih ima težave v postelji

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.