Vizita za živali > Festival
369 ogledov

"Z menoj je od mamine smrti"

Miša in Vanja M. D.
Po tej posebni kobili je dobil ranč ime. Miša bo obiskala tudi Festival za ljubitelje živali ...

"Mišin dol bo na Festival za ljubitelje živali pripeljal glavno kobilo Mišo, po kateri ima ranč ime in poniko Astro," so nam sporočili.

Vodja Mišinga Dola, Vanja Gianini je skupaj z Mišo že osem let. "Z menoj je od mamine smrti in veže naju prav posebna vez. Miša je bila takrat stara štiri leta, bila je v zelo slabem stanju, saj je prihajala iz zelo neurejenih razmer," pravi Vanja. Pojasnjuje, da je bila Miša tedaj suha, preplašena, nezaupljiva, moških sploh ni spustila poleg sebe, ni se pustila osedlati, ni marala, da jo božajo okoli ušes, tudi ujahana še ni bila.

"Ujeli sva se na prvi pogled. Ko sem jo zagledala, zajahala in šla na teren, sva postali eno … Počasi, z veliko ljubezni in potrpežljivega dela, je postala ena najboljših kobil. Odkar jaham, še nisem imela takšne povezave s konjem, čeprav sem s konji že več kot dvajset let," pravi Vanja.

Vanja se je odločila, da ranč posveti prav Miši, zato tudi ime Mišin dol.  

Spoznali boste tudi Astro 

"V malo poniko Astro sem se zaljubila že preko fotografije na oglasu, njen pogled me je očaral," pravi Vanja. Ko kupuje konja ga namreč vedno pogleda v oči: "Konjeve oči ti veliko povedo."

Mišin dol | Avtor: Mišin dol Mišin dol

 

Vanja pravi, da je tudi Astra živela v slabših razmerah. Ko je prišla ponjo, se je kar stisnila k njej in jo z očmi prosila, naj jo odpelje. "Nisem imela pomislekov, naložila sem jo na prikolico in odpeljala …K nam je prišla preplašena, bežala je od nas, če si naredil hitre gibe, bila je suha, zanemarjena …Počasi je spoznala, da ji ne želimo nič slabega, pridobila je na kilogramih, dobila je zaupanje v nas," opisuje.

Astra je vesela, če se kdo ukvarja z njo, zelo rada se stiska … Kdaj kar pozabi, da je konj in da glavo v naročje … "Obe kobili sta prijazni, radovedni in imata radi otroke …" dodaja Vanja. 

Lahko ji boste pletli kitke ...

"Na Festivalu za ljubitelje živali bodo lahko otroci krtačili konje. Majhni otroci stari od tri do osem let bodo frizirali Astro, večji pa Mišo. Med drugim ji bodo lahko pletli tudi kitke," opisuje Vanja. 

"Lahko bodo jahali, mlajši poniko, starejši Mišo … Kdor bo želel, bo lahko preizkusil jahanje ponija brez sedla. Pripravili bomo tudi delavnico in barvali pobarvanke," našteva Vanja. 

Za vse, ki bodo otroke že na Festivalu prijavili na poletni tabor s konji, pripravlja Vanja tudi dodatni popust. To bo veljalo tako za tabore, kjer so otroci v dnevnem verstvu, kot za tabore, kjer otroci prespijo tudi ponoči. "V poletnih taborih bodo otroci spoznali delo in življenje s konji, jahali, se igrali v gozdu, spoznavali naravo, raziskovali razne družabne igre, spoznali sosednje kmetije, živali na kmetijah in podobno," našteva Vanja.

Vanja je diplomirana vzgojitelja, inštruktorica jahanja, asistentka in mama šestletnega fantka. S konji je že od sedmega leta. Do mamine smrti je živela v Ljubljani, nato se je preselila k možu v naravo. Kot vzgojiteljica v vrtcu je delala šest let, ker se je ves čas ukvarjala tudi s konji, se je odločila združiti oboje skupaj. Mišin dol ima zdaj štiri konje, vse so kobile, dve veliki in dve poniki. Mišin dol se nahaja v prekrasni naravi, v hribih nad Dolom pri Hrastniku, blizu zelo znane planinske koče Gore. "Pri nas se lahko praznuje tudi rojstni dan, starši pripeljejo otroke in ta čas lahko gredo do planinske koče Gore, kjer je prelep razgled in dober čaj. Lahko se pride tudi za več dni," je zaključila Vanja. 

Mišin dol | Avtor: Mišin dol Mišin dol
anja.scuka@zurnal24.si