Vizita za živali > Novice
95 ogledov

Z merivo in Jackom na potep

Jack in Meriva
1/10
Anja Ščuka
Zaščitna prevleka za sedeže in trda podloga za prtljažnik povsem premagata tradicionalne brisače in rjuhe.

Pri Oplu so z uvedbo psom prijaznih salonov želeli poudariti tudi pomen dodatne opreme za pse. Mednje sodijo tako oprema za varnost psov in skrbnikov, kot oprema za zaščito prtljažnika in sedežev pred praskami, dlakami ter madeži.

Prav slednje sva preizkusila tudi s švicarskim ovčarjem Jackom in ugotovila, da je pasja dodatna oprema bolj uporabna kot morda izgleda na prvi pogled.

Ves čas popolna zaščita sedežev

Za zelo uporabno se je izkazala lična prevleka za sedeže. Pasji skrbniki, ki vozijo pse na zadnjih sedežih, se srečujejo s težavami kot so pasje dlake, opraskani in blatni sedeži. Ponavadi se znajdemo po svoje in za zaščito sedežev uporabimo stare brisače, deke in rjuhe, takšno zaščitno prevleko pa si omislijo le redki.

Ker se živahni kužki ves čas premikajo, so brisače in rjuhe na koncu poti velikokrat zmečkane v kotu, psi pa kraljujejo na golih sedežih. Prav zato se je prevleka izkazala za idelano rešitev, saj jo enostavno pritrdimo na zadnje sedeže, ki so nato popolnoma zaščiteni. Poskrbljeno je tudi za odprtino za varnostni pas s katerim pripnemo štirinožca.

Narejena je iz mehkega materiala, ki ščiti pred praskami, dlake in umazanijo pa po prihodu na cilj otresemo s prevleke.

Jack in Meriva | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka

Oprsnica in varnostni pas

Če psa vozimo na zadnjih sedežih, ga moramo nujno pripeti z varnostnim pasom, saj v nasprotnem primeru ogrožamo varnost nas in ostalih udeležencev v prometu. S tem psu onemogočimo gibanje na prednje sedeže, kar bi lahko povzročilo prometno nesrečo. Poleg tega mora biti pes na zadnjih sedežih privezan, saj nas v nasprotnem primeru lahko čaka globa.

Oprsnica z varnostnim pasom je prilagodljiva in za psa nemoteča. Lahko jo uporabimo tudi za krajši sprehod med postanki na daljši poti.

Moramo pa vedeti, da strokovnjaki na AMZS vožnje z oprsnico ne priporočajo, ker ni najvarnejša rešitev. Pes bi med močnejšim trkom kljub oprsnici priletel v sprednji sedež in poškodoval voznika, kuža pa bi bil med tem najverjetneje mrtev. Več informacij o varnem prevozu psov v avtu tukaj.

Trda podloga za prtljažni prostor

Jack in Meriva | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka
Trdo podlogo za prtljažni prostor bi si morali omisliti vsi, ne le skrbniki psov. Prtljažnik zaščiti tudi pred prtljago in drugo umazanijo, poleg tega se jo hitro in enostavno počisti.

Tudi trda podloga je prav tako kot prevleka za sedeže veliko primernejša zaščita kot razne brisače in rjuhe. Zaradi trdega dvignjenega roba preprečuje, da bi se morebitna tekočina pretakala po prtljažniku, poleg tega je lahka in se jo hitro odstrani s prtljažnika.

Če psa prevažamo v prtljažniku, moramo tega po zakonskih določilih zaščiti z mrežo. Ta preprečuje, da bi nas pes motil med vožnjo, med morebitnim trkom pa pes ne bo priletel v sprednji del vozila.

Lahko premikamo sedeže 

Mali enoprostorec meriva se je izkazal za dober družinski avto, ki se rad potepa tudi s štirinožnimi družinskimi člani. Najbolj so me navdušila praktična zadnja vrata, ki omogočajo lahek dostop do zadnje klopi. V nasprotno smer se odpirajo za skoraj 90 stopinj.

Poleg tega lahko premaknemo zadnje sedeže rahlo nazaj, s tem pa omogočimo več prostora za večje pse in za prevažanje manjših živali v boksu za zadnjim sedežem. Takšen način prevoza manjših psov se je namreč na AMZS-jevem testu izakazal za najvarnejšega.

Za večje transportne kletke za večje pse ali večje število psov lahko odstranimo tudi zadnje klopi.

anja.scuka@zural24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.