Slovenija
218 ogledov

Mobitel in dopust v tujini: kako omejiti porabo (1. del)

Uporaba mobitela na plaži Profimedias
Še vedno lahko dopustnike po prihodu domov šokirajo astronomski računi za mobilni telefon. Kaj storiti, da vas ne bo?

Če se želite izogniti astronomskim računom za mobilni telefon po dopusti, je prva pomembna odločitev, ali boste na dopustu mobitel bolj kot ne izključili, ali ga želite uporabljati kot doma. 

Današnji članek je napisan za vse, ki želijo uporabo mobitela na dopusti čim bolj omejiti. Jutri objavimo pregled vsem različnih opcij, pasti, ki jih prinašajo in uporabnih informacij, kako jih vklopiti in izklopiti. 

Vzpostavite nadzor nad prenosom podatkov

Če želite uporabo omejiti, je najbolj pomembno vzpostaviti nadzor nad prenosom podatkov. Koliko sporočil ste poslali in koliko pogovorov opravili, boste približno vedeli, prenos podatkov pa lahko poteka v ozadju tudi brez vaše vednosti. 

Možnosti je več. Morda najbolj enostavna je, da izključite prenos mobilnih podatkov na svoji napravi, mnogi mobilni telefoni imajo to možnost med bližnjicami, sicer jo lahko najdete med nastavitvami. V tem primeru boste lahko prenos enostavno vključili, če ga boste potrebovali. 

Praviloma je na pametnih telefonih mogoče izključiti tudi le prenos podakov v gostovanju. Na modelu, ki ga poganja Android, smo lahko v rubriki Nastavitve / Brezžično in omrežja / Več / Mobilno omrežje, lahko izključili možnost Podatkovno gostovanje. 

Prenos podatkov lahko zahtevate od operaterja

Operaterji sicer praviloma ponujajo možnost izklopa prenosa podatkov v tujini, a to pomeni, da jih ne boste mogli uporabiti, tudi če bi na primer nujno potrebovali kakšen podatek s spleta ali navigacijo na področju, ki ga nimate shranjenega v napravi. Praviloma obstaja možnost vklopa prek SMS sporočila, a morate poznati ključno besedo in številko, na katero ga pošljete. 

Pri Telekomu prenos podatkov v tujini izklopite z SMS sporočilom TUJINA PODATKI NE na številko 1918, vklopite pa s sporočillom TUJINA PODATKI DA na isto številko. 

Simobil in Telemach te možnosti ne ponujata, ampak se je treba oglasiti pri njih oziroma jih poklicati. 

Nastavitev limita, zapomnite si, kako ga zvišate

Privzeti limit porabe za prenos podatkov je 60 evrov, operaterji pa praviloma omogočajo, da si nastavite nižji limit. Če ga boste dosegli, bo prenos podatkov onemogočen, zato si za vsak primer zapišite, kam morate poslati SMS in s kakšno ključno besedo, če bi želeli limit zvišati. 

Pri Telekomu limit nastavite s SMS sporočilom s ključno besedo LIMITGPRS ZNESEK, ki ga pošljete na 1918. Namesto besede znesek vpišite želeni limit v evrih, ki mora biti med nič in sto evri. Za dvajset evrov limita torej LIMITGPRS 20 na 1918. 

Simobil ne omogoča nižjega zneska limita od 60 evrov, lahko pa ga po potrebi zvišate s SMS sporočilom na številko 4040, vsebina pa mora biti DATA LIMIT ZNESEK, namesto besede vnesete želeni znesek v evrih.

Na spletni strani Telemacha možnosti omejitve prenosa podatkov nismo našli, možno pa je na prodajnem mestu zahtevati blokado prenosa podatkov v tujini. 

Izključite samodejno posodabljanje aplikacij

Pametno je tudi izključiti samodejno posodabljanje aplikacij v trgovini Google Play (odprete meni, izberete Nastavitve in v rubriki Samodejno posodabljanje aplikacij izberete Brez samodejnega posodabljanja ali Samodejno posodabljanje samo v omrežju Wi-Fi). 

Če želite omejiti količino prenesenih podatkov, na napravi (če ni v brezžičnem omrežju) ne glejte in pošiljajte posnetkov in slik. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 5
  • Marko Josipovic 16:26 30.junij 2016.

    Obstaja kar nekaj aplikacij na pametnem telefonu, na katerih si lahko 24ur na dan dosegljiv, v tem primeru. Sploh ni problem. :)

  • Ferluci 15:50 30.junij 2016.

    Na hrvaškem? Pa saj tujina ni samo hrvaška!

  • mitjap 15:23 30.junij 2016.

    tisti redki srečneži imajo dual-sim telefone...