Slovenija
47 ogledov

Z nadgradnjo varnosti še 30 let

slovenija24.11.08, nek, nuklearna elekrarna krsko, krsko, foto: nik rovan Nik Rovan
Proizvedli manj, stroškov niso presegli.

Jedrska elektrarna Krško (Jek) bo letos zaradi težave z jedrskim gorivom ob remontu proizvedla 5,3 odstotka manj električne energije, je povedal Stane Rožman, predsednik uprave, in letošnje leto ocenil za solidno dobro: "Zadovoljni smo, da ne bomo presegli načrtovanih stroškov, da smo ob remontu zaključili pomemben del tehnološke nadgradnje in da vseskozi spoštujemo okoljske omejitve."

Nadgradnja prioriteta

V naslednjih petih letih bo med naložbami prevladoval načrt varnostne nadgradnje, ki je bila eden od glavnih pogojev za novo obratovalno dovoljenje, s katerim lahko Jek uradno obratuje še do leta 2043. Rožman je pojasnil, da načrt vsebuje pet projektov, od katerih so dva uresničili ob letošnjem remontu, naslednja dva, poplavno varnost in prenovo operativno-podpornega centra, pa nameravajo v prihodnjih dveh letih. Predsednik uprave Jeka je še dejal, da si želijo čimprejšnjega začetka gradnje odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:22 24.december 2013.

    Poplavno varnost? Kaj jo do sedaj in sedauj ni ? Samo na kretenoidni in kapitalistićno gledan sistem in način upravljanja z zapornicami HSE na Savi , lahko že prihodnje leto pričakujemp poplavao . Ja zdaj , ko je začela delati ...prikaži več HE Krško , je še 20% već nevarnosti za poplave. Ko bodo pa zgradili HE Brežice , bo pa JEK na tak način reguliranja Save poplavljena vsako leto . Država pa nič !