Šport
84 ogledov

Z naslovom so uresničene sanje

Laura Unuk Stane Jeršič
Štirinajstletna Laura Unuk je pred dnevi postala svetovna prvakinja v šahu do 16 let. Na 11 dvobojih je sedemkrat zmagala, štirikrat pa je dvoboj končala z remijem.

V tem letu ste igrali odlično, ste pričakovali naslov svetovne prvakinje do 16 let?
Upala sem na nekaj takega, a tega vsekakor nisem pričakovala. Zdaj, ko mi je to uspelo, še zmeraj ne morem verjeti. Vsega še res nisem dojela. To je neverjetno, tega sploh ne morem opisati z besedami. 

Kako je bilo iz partije v partijo, ko ste bili vse bližje naslovu?
Po nekaj zmagah sem najprej pomislila, da imam možnost uvrstitve med prve tri, da lahko ponovim tisti rezultat, ko sem leta 2011 že osvojila peto mesto. Ko sem nato prevzela vodstvo, pa mi je v glavo šinilo tudi to, da sem pred uresničitvijo svojih sanj. Zaradi tega sem se še bolj potrudila v zadnjih partijah.

Laura Unuk | Avtor: Šahovska zveza Slovenije Šahovska zveza Slovenije
Za vami je sicer zelo uspešna sezona.
Letos je za mano res uspešno leto. Z Ivano Hreščak sva bili evropski prvakinji, na olimpijadi sem igrala super, lani sem bila članska državna prvakinja, letos pa druga v Sloveniji. A s tem se ne more nič primerjati.

Ste bili presenečeni nad sprejemom, ki so vam ga pripravili?
Mislila sem, da se bo zbralo nekaj ljudi, povedali so mi tudi, da bom morala spregovoriti za RTV Slovenija, zato sem se tudi malce pripravila. Čisto malo. Da bo pa prišlo toliko ljudi, pa res nisem pričakovala. Navdušena sem nad sprejemom. 

Šahisti medijske pozornosti verjetno niste navajeni?
Res je. Šah ni ravno popularen v Sloveniji. Upam, da bo na to zdaj nekoliko vplival tudi moj rezultat. Na sprejem je prišlo veliko šahistov, predvsem mlajših. Upam, da bodo še naprej igrali šah.

Kateri pa so vaši vzorniki v šahu?
Pri ženskah Ana Muzičuk, ki je prišla v Slovenijo pri mojih letih, zdaj pa znova nastopa za Ukrajino. Pri moških pa normalno svetovni prvak Magnus Carlsen.

Je težko pri 14 letih vsak dan sesti za šahovsko mizo, se povsem osredotočiti na igro?
Šah igram sicer že od osmega leta. Takrat je bilo tako, da nisem zdržala. Zdaj pa že igram kar nekaj let, imeti moram veliko kondicije, da lahko toliko časa sedim in razmišljam. To je prišlo z dvoboji, zdaj s tem nimam težav. 

Verjetno potrebujete tudi precej fizične moči. Kakšni so ti treningi?
Fizična kondicija je res potrebna. Večina ljudi misli, da ob šahu le sedeš, igraš in to je to. V bistvu je potrebna tudi dobra fizična pripravljenost, da lahko zdržiš toliko časa za šahovnico. Vse skupaj ni tako lahko kot ljudje mislijo. Sama fizično pripravljenost vzdržujem večinoma v šoli, saj sem vpisana v športni razred, včasih pa grem tudi teči, doma telovadim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.