Zdravje > Aktualno
17 ogledov

Z nižjimi temperaturami manj kilogramov

Zivljenje 27.09.12, radiator, gretje, ogrevanje, toplota, foto: shutterstock Žurnal24 main
Z nižjimi temperaturami spodbudimo koristno rjavo maščobno tkivo.

Nova raziskava Univerze v Maastrichtu je dokazla, da nam nižje temperature pomagajo hujšati. Zato lahko za učinkovito hujšanje znišate temperaturo v vaših domovih, piše italijanski Focus. S tem boste tudi bolj ekološki.

Vloga rjavega maščobnega tkiva

Kalorije se hitreje porabijo, če smo na mrazu, pravi raziskava. Porabimo namreč več energijo za to, da vzdržujemo toploto telesa. Pri nizkih temperaturah postane dejavnejše rjavo maščobno tkivo, ki še dodatno pomaga pri hujšanju. V telesu namreč obstajata dve vrsti maščobnega tkiva, belo in rjavo. Belo maščobno tkivo je povezano s shranjevanjem energije in je zato povezano z debelostjo. Rjavo maščobno tkivo pa ima v telesu pomembno vlogo pri odvajanju maščobe.

Kakšno temperaturo bi morali vzdrževati v prostoru, da bi ob njej skujšali? Skupina japonskih znanstvenikov je pri svojih raziskavah ugotovila, da je za optimalno hujšanje priporočljivo, da smo dve uri dnevno v prostoru s temperaturo 17 stopinj Celzija. Ob tem opozarjajo, da le nizka temperatura prostora ni dovolj. Treba je še zdravo jesti in se primerno gibati.

Komentarjev 1
  • Ivan Orlac 19:58 08.januar 2015.

    končno nebom več rabil zapravljati denarja za švicanje v savni in fitnesu,samo radiatorje dam na minimum in lahko ležim in pijem pivce......to je to!!!!!!!!!!1