Slovenija
45 ogledov

Z njo služijo milijarde

prostitucija Shutterstock
Trgovina z ljudmi. Tudi v kmetijstvu, tekstilni industriji in gradbeništvu.

“Kriza nedvomno vpliva na porast trgovine z ljudmi,” ocenjuje nacionalni koordinator za boj proti trgovini z ljudmi Sandi Čurin. Po njegovi oceni obstaja resna nevarnost, da postane trgovina z ljudmi celo strukturna komponenta nekaterih gospodarskih panog, kot so kmetijstvo, tekstilna industrija in gradbeništvo.

Novi načini izkoriščanja

“Po našem mnenju trgovina z ljudmi ni v upadu, temveč si trgovci z ljudmi izmišljujejo vedno nove načine izkoriščanja žrtev,” pravi vodja društva Ključ Katjuša Popović. Trgovina z ljudmi je po njenih besedah ena od najbolj dobičkonosnih dejavnosti organiziranega kriminala. Po izračunih Mednarodne organizacije dela znaša letni dobiček, povezan s trgovino z ljudmi, več kot 23 milijard evrov.

Po mnenju Čurina je trgovina z ljudmi neizbežno dejstvo, ki se glede na potrebe družbenega povpraševanja pa tudi dejavnike krize, migracijske tokove, nestrpnost in kršenje človekovih pravic samo še stopnjuje. “Trgovina z ljudmi je vse bolj kompleksna, prepletena v pore legalnega ter tako težko prepoznavna in dokazljiva,” pojasnjuje. Še pred osmimi leti so bile žrtve večinoma brez legalnega statusa in del številnih legalnih pribežnikov. “Današnje so žrtve trgovanja v Sloveniji v glavnem ljudje z urejenim statusom delovnih dovoljenj in tudi bivanja,” dodaja.

Komentarjev 3
  • privat 10:59 20.oktober 2012.

    pa kaj ni to vse slovenija?? mi smo kurbe pokvarjenih politikov..jaz delam 15 ur a plačajo mi minimalec za 8 ur..kurbe pohamane

  • mia 09:47 19.oktober 2012.

    tudi delavci Tovšakove in podobnih vodilnih so žrtve trgovine z ljudmi, mar ne?

  • puys 08:59 19.oktober 2012.

    Zato pa je potrebno legalizirat prostitucijo in naj ima vsaj država kaj od tega! Enako za droge.