Šport
60 ogledov

Z norim spustom do zmage

Luis Leon Sanchez EPA
Luis Leon Sanchez (Astana) je zmagovalec uvodne etape Dirke po Baskiji. Daniel Navarro (Cofidis), ki je napadel na poslednjem klancu, je končal na drugem mestu, tretje pa je v sprintu glavnine pripadlo Simonu Gerransu (Orica-GreenEdge).

Daniel Navarro ter Luis Leon Sanchez sta v medsebojnem dvoboju obračunala za zmago, potem ko jima je v zaključku etape uspelo nabrati odločilno prednost pred glavnino. Prvi je na zadnjem vzponu napadel Navarro, kateremu se je v ospredju z izjemnim spustom s poslednjega klanca pridružil Sanchez. Na zadnjih dveh položnih kilometrih se jima je glavnina sicer popolnoma približala, a je Sanchezu, ki se je izkazal za močnejšega iz omenjene dvojice, vseeno uspelo zmagati.

Glavnina se je do cilja obema ubežnikoma uspela približati ravno dovolj, da so kolesarjem pripisali
čas zmagovalca. V tej skupini sta na cilj prikolesarila tudi oba glavna favorita dirke, Alberto Contador in Nairo Quintana, ki sta večino dirke zgolj nadzorovala drug drugega, le na zadnjem vzponu je z nekaj nenadnimi pospeševanji pripravljenost nasprotnikov preizkusil Contador.

Dirka se je sicer pričela precej mirno, prvi pa so s pobegom poizkusili Marcel Wyss, Jonathan Lastra ter Nicolas Edet, a si niso uspeli privoziti prevelike prednosti, saj sta ekipi Orica GreenEdge ter Tinkoff narekovali zelo hiter tempo glavnine. Petintrideset kilometrov pred ciljem je bil ujet Wyss, prednost preostale dvojice pa je pred predzadnjim vzponom znašala le še slabe pol minute. Nato je s samostojnim napadom poizkusil Dario Cataldo, kateremu je nekaj kilometrov uspel slediti le še Edet.

Na zadnjem klancu je ekajkrat konkurenco poizkusil presenetiti Contador, a se vendarle ni odločil za popolni napad. Ta dvig tempa glavnine pa je tudi pomenil, da je bilo možnosti za Catalda kmalu konec. Nato pa se je nenadoma za napad  na vse ali nič odločil Navarro, kateremu se je pri spustu v ospredju pridružil kasnejši zmagovalec Sanchez, saj glavnini ni več uspelo ujeti oba ubežnika.

"Bil sem odločen, da bom prehitel Daniela Navarra v sprintu. Ni bilo veliko prostora, ampak moral sem to storiti in to se je zgodilo," je po zmagi dejal Sanchez.

Na dirki nastopata tudi dva Slovenca. Simon Špilak (Katjuša) je etapo končal na 40. mestu z enakim časom kot zmagovalec, Jan Polanc pa je z zaostankom 1:13 zasedel 60. mesto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.