Slovenija
58 ogledov

Z novimi pravili doplačila

kontracepcijske tablete Shutterstock
Ginekologi proti. Nasprotujejo sistemu, da bo treba kontracepcijo doplačevati. ZZZS za. Z novim sistemom bo zavarovalnica prihranila, pacientke pa ne bodo na slabšem.

Ginekologi so se uprli sistemu terapevtskih skupin zdravil in njihovih najvišjih priznanih vrednosti, ki jih je z novim pravilnikom določil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po tem sistemu bodo namreč brezplačne le osnovne kontracepcijske tabletke, za vse druge sodobne vrste in oblike hormonske kontracepcije pa bodo morale ženske doplačati razliko v ceni, in sicer od dveh evrov navzgor – za vaginalni obroček na primer od pet do sedem evrov na mesec. Temu v združenju za ambulantno ginekologijo nasprotujejo.

"Ob tem ZZZS pričakuje, da bomo ginekologi tisti, ki bi morali v primeru predpisovanja sodobne, varnejše in večinoma dražje hormonske kontracepcije prepričevati ženske, naj jo doplačajo. Na to ne pristajamo, saj je naša naloga strokovno korektno individualno kontracepcijsko svetovanje, ne pa motiviranje žensk za doplačevanje," so dejali v združenju, ki ZZZS očita tudi, da se pred tem ni posvetovala s stroko, kar na ZZZS zanikajo.

Še vedno najvišji standard

Jurij Fürst, vodja oddelka za zdravila pri ZZZS, je priznal: "Ves čas vemo, da stroka nad tem ni navdušena." Dodal je, da bi bile kritike ginekologov morda upravičene, če bi bili med najbogatejšimi državami na svetu, ne pa zdaj, ko imamo finančne težave. Slovenija je namreč po njegovih besedah ena od redkih evropskih držav, kjer obvezno zdravstveno zavarovanje v celoti pokrije kontracepcijo za celo populacijo, ne le za adolescentke. "Sprašujejo se, zakaj smo začeli prav pri kontracepciji. Ja, nekje smo morali. Prav na tem področju imamo tako visok standard, da bo še vedno najvišji standard v Evropi, tudi če ga malenkost odrežemo. Če bo tu in tam treba doplačati kak evro pri kakem kontraceptivu, menda ne bomo takoj imeli večje splavnosti. Tako preproste te stvari vendarle niso. Na Švedskem imajo kontracepcijo zastonj, pa imajo kljub temu višjo splavnost – hočem reči, da ni vse v tem, da imaš vse stvari zastonj," pravi Fürst in dodaja, da imajo naši ginekologi lepe uspehe, saj število splavov še vedno pada: "Ampak ta projekt tega zagotovo ne bo ogrozil."

Nižajo stroške, a strokovno

Na drugi strani ginekologi opozarjajo, da se s kontracepcijo ne le preprečuje neželeno nosečnost in splave, temveč tudi izvenmaternično nosečnost in vnetje rodil, obenem pa se tudi ohranja plodnost ter dolgoročno preprečuje raka jajčnika in materničnega telesa. ZZZS očitajo še, da so pri novem sistemu upoštevali le prihranke, niso pa pomislili, da morda ženske ne bodo želele ali zmogle doplačevati kontracepcije, ki jo zdaj uporabljajo, in jo bodo zato raje opustile.

Fürst je priznal, da tako nižajo stroške, vendar na strokoven način: "Kako naj drugače obvladujemo naraščajoče izdatke, če ne z znižanjem stroškov? Ampak to počnemo na strokoven način, da ljudem, ki potrebujejo zdravila, ne delamo škode."

Nov sistem bo ne glede na nestrinjanje ginekologov začel veljati v drugi polovici septembra – najprej za kontracepcijo, v roku dveh let pa za od 20 do 30 skupin zdravil.

Komentarjev 14
  • Zare Lepotec 08:13 11.junij 2013.

    le kako so v Jugoslaviji zmogli vse to brezplačno in celo brez dodatnega zavarovanja KRIMINALCE SO ZAPIRALI ,,, ne pa nameščali na ključne pozicije

  • Aleksander Legen 13:39 10.junij 2013.

    ggggTi pa si res en dober primerek človeškega izmečka. Domnevam, da spolno nisi aktiven pa svoje frustracije in prebavne motnje uravnavaš na način, da pametuješ o stvareh o katerih nimaš tri čiste. Primerjava, ki si jo ponudill je ...prikaži več na stopnji zaostalega subjekta. Predlagam, da si tvoj stari telefon zatlačiš nekam, da ne boš čutil potrebe po nadaljnem modrovanju. Če imaš punco in se s temi ukrepi stranjaš si idiot ali pa si samo zabit pa ne razumeš za kaj gre pri celi stvari.Lahko pa ti kot zagrižen domoljub (domnevam, da si) prispevaš denar, ki bi ga namenil za svoj nov telefon, mesečno v državno blagajno, kjer stvari odtekajo kakor v posodbi brez dna....

  • gggg 11:53 10.junij 2013.

    Zahtevati brezplačne tablete za ljudi, ki so čisto zdravi je popoln nesmisel! Naj pač svojo plodnost uravnavajo na druge načine.Tudi jaz bi vsak teden rad nov mobilni telkefon, ker tako pritiče mojemu življenjskemu slogu in se ne bi rad ...prikaži več obremenjeval s starim telefonom. Ali lahko potem zahtevam, da mi države tedensko subvencionira (podari) nov telefon?